Piata crypto este una care nu prezinta inca foarte multa incredere. Tocmai de aceea exista investitori de criptomonede pentru care aceasta reprezinta doar un motiv de speculatie si pentru care scaderea inregistrata de aceasta la jumatatea lunii mai a fost un moment foarte dificil, deoarece a fost cea mai grava scadere din ultimul an, cu 19,2%.
Exista totusi si investitori pentru care piata de criptomonede reprezinta construirea unui nou sistem financiar. De aceea, aceasta scadere dramatica a fost considerata de acestia drept o victorie, declinul inregistrat pe piata monedelor digitale fiind dovada ca aceasta functioneaza eficient in conditii de stres puternic.
Motivul pentru care declinul pietei a reprezentat o victorie pentru criptomonede
Conform celor de la Financer, piata crypto este impartita in doua categorii: finante centralizate si finante descentralizate.
Finantele centralizate sunt reprezentate de exchange-uri traditionale si functioneaza intr-un mod similar cu cel al Bursei de la New York, ruland registre de ordine cu licitatii si oferte. In schimb, sistemul descentralizat – DeFi – functioneaza pe baza unor grupuri de lichiditati, in care oricine poate deveni furnizor.
Prin urmare, in momentul in care pretul pentru unele monede virtuale, cum ar fi Bitcoin, a inregistrat scaderi de pana la 50%, sistemul centralizat a inregistrat intarzieri si intreruperi ale sistemelor, pe cand finantele descentralizate au functionat in conditii optime, fara nici un fel de intreruperi.
Ca urmare a acestor evenimente, unii analisti considera ca piata activelor digitale nu este pregatita sa ajunga la apogeu. Totusi, sistemul descentralizat este vazut ca fiind viitorul finantelor, un atu evident al acestuia este modul in care s-a comportat in momentul declinului preturilor, cand a functionat normal, fara a fi nevoie de existenta unui plan de salvare.
Institutii financiare ale sistemului crypto
Din ce in ce mai multi oameni doresc sa afle totul despre criptomonede, vazand in acestea un potential in ceea ce priveste viitorul financiar. De aceea, este important ca acestia sa cunoasca atat faptul ca aceste monede virtuale sunt foarte volatile, precum si problemele cu care acestea se confrunta.
Iar faptul ca odata ce au fost descoperite o serie de probleme cu care criptomonedele se confrunta a determinat o scadere considerabila a pretului unora dintre monede, este o informatie de care orice investitor sau posibil investitor trebuie sa fie constient.
In plus, acest lucru era deja cunoscut de investitorii care activeaza in aceasta piata, cum ar fi costurile ridicate ale tranzactiilor in momentele de volatilitate. Cu toate acestea, platformele crypto au functionat la capacitate completa.
Daca exchange-urile traditionale ale sistemului centralizat sunt Binance, Coinbase si BlockFi – acestea cunoscand totul despre Bitcoin – cel mai mare exchange descentralizat este Uniswap, care in momentul declinului a inregistrat tranzactii de peste 6,3 miliarde de dolari, fata de 3,7 miliarde de dolari, tranzactionati de Coinbase.
Totodata, protocolul de creditare Compound sau Polygon Technology nu au raportat nici un incident in acel moment, suportand aceste perioade de volatilitate datorita posibilitatii de a deschide si analiza, in timp real, toate detaliile din blockchain, tranzactiile si lichiditatile putand fi observate pe masura ce se desfasoara.