Stiri de ultima ora din Politica

Guvernul adopta Planul National de Actiune pentru Implementarea Garantiei pentru Copii

Este considerat un pas important pentru protejarea celor mai vulnerabili copii, avand in vedere ca  aproape jumatate dintre copiii din Romania sunt expusi riscului de saracie sau excluziune sociala.

Prin Planul de Actiune, Romania s-a angajat sa reduca numarul copiilor expusi riscului de saracie sau excluziune sociala cu cel putin 500.000 pana in 2030, contribuind semnificativ la obiectivul general al Uniunii Europene, de 5 milioane de copii.

Grupurile vulnerabile care vor fi sprijinite prin acest plan includ: copiii afectati de saracie si excluziune sociala, copiii din zonele rurale, copiii cu dizabilitati, copiii de etnie roma, copiii din familii care migreaza, mamele adolescente si alti copii vulnerabili – inclusiv copii fara adapost si copii care sunt victime ale diverselor forme de abuz.

Planul National de Actiune este elaborat ca raspuns al Romaniei la Recomandarea Uniunii Europene privind instituirea unei Garantii Europene pentru Copii, adoptata in 2021, al carei obiectiv principal este imbunatatirea calitatii vietii copiilor din grupurile cele mai vulnerabile, prin asigurarea accesului acestora la servicii de baza.

Conform recomandarii, obiectivul general al Garantiei pentru Copii este „prevenirea si combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului copiilor nevoiasi la un set de servicii cheie, contribuind astfel si la respectarea drepturilor copilului prin combaterea saraciei infantile si promovarea egalitatii de sanse”. Va trebui ca toate statele membre sa lucreze pentru atingerea obiectivelor recomandarii Garantiei pentru Copii, dar se cere un efort suplimentar celor cu cele mai mari rate de copii expusi riscului de saracie sau excluziune sociala. Romania are cea mai mare rata dintre statele membre ale UE.

Planul National de Actiune al Romaniei pentru Implementarea Garantiei pentru Copii include 59 de masuri concrete, impartite in sapte obiective generale: cresterea nivelului de participare a copiilor in luarea deciziilor care ii privesc, reducerea saraciei si excluziunii sociale in randul copiilor, imbunatatirea sanatatii copiilor, cresterea participarii copiilor la o educatie de calitate si inclusive, dezvoltarea mecanismelor de protectie a copiilor impotriva violentei, asigurarea accesului copiilor la servicii publice digitale în condiții de siguranță și dezvoltarea capacității de creare de politici bazate pe dovezi științifice.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!