Guvernul israelian a anuntat ca are de gand sa aduca 1200 de cetateni ai Republicii Moldova. Procedurile de acordare a dreptului la munca vor fi simplificate, precizeaza autoritatile de la Ierusalim. De altfel, in curand o delegatie guvernamentala israeliana va merge la Chisinau tocmai pentru a perfecta intelegerea.
In ce domenii are Israelul nevoie de muncitori
Israelul e angrenat in razboiul impotriva teroristilor Hamas, care la 7 octombrie au comis multiple atacuri in asezari evreiesti de la granita cu Gaza, ucigand cel putin 1400 de evrei. Armata israeliana s-a pus in miscare si in prezent are loc un razboi Israel contra Hamas, grupare palestiniana radicala. Au fost mobilizati sute de mii de rezervisti, iar sansele ca ei sa revina prea curand de pe front sunt mici, tinand cont ca se anunta un razboi lung. Imediat dupa izbucnirea razboiului, strainii care lucrau in Israel au plecat rapid acasa, asa ca statul evreu duce o lipsa acuta de forta de munca. Mai este si factorul reconstructiei: Israelul are de refacut kibbutzurile distruse de Hamas, precum si constructiile care au avut si au inca de suferit de pe urma atacurilor cu rachete lansate de palestinieni din Fasia Gaza spre Isral. In aceste conditii, lipseste forta de munca in multe sectoare, cum ar fi: tamplari, zugravi, parchetari, fierari. Muncitorii nu vor fi luati la intamplare, ei vor fi testati si de abia dupa aceea vor fi primiti in Israel, probabil undeva la sfarsitul anului.
In prezent, cota de muncitori straini in Israel este de 30.000, dar plafonul va fi marit, tinand cont de conditiile speciale de razboi in care se afla tara.
Miriam