Companiile cu datorii neachitate pe perioada starii de urgenta vor putea solicita esalonoarea platii acestor sume pe o perioada de pana la 12 luni.
Iata ce a declarat Ministrul Finantelor in aceasta privinta
“Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează eşalonarea la plată, în forma simplificată, a obligaţiilor bugetare neachitate în urma crizei COVID-19. Facilitatea se acordă pe o perioadă 12 luni, pentru obligaţiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgenţă (16 martie), cu condiţia ca debitorii să nu fi înregistrat obligaţii fiscale restante dinainte de starea de urgenţă. Eşalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanţii”, mentioneaza Ministrul Finantelor publice.
Cererile de esalonare se pot depune pana pe data de 15 decembrie pentru toate obligatiile bugetare acumulate incepand cu data de 16 martie. Chiar si in cadrul firmelor care fac obiectul unui control fiscal sumele suplimentare de plata vor intra in calendarul de esalonare.
Firmele care vor beneficia de acest avantaj de esalonare la plata a debitelor bugetare restante vor avea obligatia sa achite la zi toate taxele si impozitele care se vor datora dupa ce au primit aceasta esalonare.
Cea mai importanta cerinta este ca aceste firme sa nu se regaseasca in procedurile de insolventa.
“Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populaţiei, o reprezintă repornirea economiei şi evitarea unei recesiuni prelungite, aşa cum s-a întâmplat în 2008. De aceea preferăm să ne împrumutăm temporar mai mult la bugetul de stat şi să sprijinim mediul de afaceri prin menţinerea lichidităţilor financiare şi susţinerea activităţii. Toate statele lumii îşi susţin astăzi economiile naţionale, conştientizând că urmează o perioadă de redefinire a business-ului şi repoziţionare a multinaţionalelor la nivel mondial”, a mai declarat ministrul finantelor publice Florin Citu.