Stiri de ultima ora din Politica

Negocieri Ucraina-Romania pentru un acord privind garantii de securitate

Intalnirea a avut loc la Davos, in Elvetia, unde are loc Forumul Economic Mondial. Reprezentantul Romaniei este Iulian Fota, secretar de stat la ministerul de Externe.

Din partea Ucrainei, seful delegatiei este Andrii Yermak, seful cancelariei presedintelui Volodimir Zelenski. Romania este a noua tara care negociaza cu Ucraina un acord privind garantii de securitate. Pe lista participantilor la Forumul Economic de la Davos, care are loc saptamana aceasta, nu era trecut niciun reprezentant din Romania. Insa cum Ucraina e cap de afis la reuniunea mai-marilor lumii, probabil ca Iulian Fota va reprezenta tara noastra pe parcursul reuniunii.

Acordurile cu Ucraina privind garantiile de securitate au fost decise la summitul NATO de la Vilnius, de asta-vara. Nici Romania, nici Ucraina nu au furnizat detalii privind negocirerile. „Intrevederea a marcat initierea negocierilor diplomatice in vederea agrearii unui cadru bilateral de cooperare in domeniul securitatii, in implementarea Declaratiei Comune G7+ de sprijin pentru Ucraina (12 iulie 2023). Discutia s-a purtat in contextul procesului de ridicare a relatiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic, in continuarea Declaratiei comune a presedintilor Romaniei si Ucrainei (Bucuresti, 10 octombrie 2023), precum si a convorbirii telefonice a acestora din 9 ianuarie 2024” – se arata in comunicatul ministerului roman de Externe de la Bucuresti.

Secretarul de stat Iulian Fota a reconfirmat sprijinul deplin al României pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei, precum si pentru parcursul european și euro-atlantic al acesteia. A menționat susținerea acordată de statul român Ucrainei si poporului ucrainean, pe multiple paliere si a asigurat ca aceasta va fi continuata si consolidata.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!