Stiri de ultima ora din Politica

Guvernul cere Ucrainei sa opreasca lucrarile de dragaj pe canalul Bastroe

Prin ministerul de externe, guvernul solicita Ucrainei stoparea lucrarilor de dragaj pe canalul Bastroe. Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Ihor Prokopchuk, a fost invitat la sediul MAE, pentru o discutie cu secretarul de stat pentru Afaceri Strategice, Iulian Fota.

Romania a cerut oprirea imediata a tuturor lucrarilor de dragaj, in cazul in care acestea nu au ca scop exclusiv intretinerea caii de navigatie. Guvernul cere clarificari urgente. Acum doua zile, ucrainenii sustineau ca nu fac decat lucrari de intretinere pe canalul navigabil al Dunarii. Iar o zi mai tarziu, autoritatile din Ucraina anuntau ca pe canalul Bastroe adancimile de navigatie au ajuns la 6,5 metri, de la 3,9 metri cat ar fi fost la debutul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei. MAE pusese in vedere partii ucrainene necesitatea de a se abtine de la orice acţiune menita a adanci calea de navigatie, fara acordul Romaniei.

Ambasadorul Ucrainei : „sunt doar activitati operationale”

Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, afirma insa ca nu e vorba de activitati de dragare care sa aiba ca scop adancirea caii de navigatie, ci doar activitati de natura operationala menite a asigura navigabilitatea pana in portul Izmail.

Citeste  Dan Barna: guvernul Dancila si-a pierdut legitimitatea. Iata planurile opozitiei pentru a scapa de Dancila

Romania vrea sa faca propriile masuratori

Autoritatile romane solicita, in regim de urgenta, acordul partii ucrainene pentru accesul navelor hidrografice romane ale Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos in apele ucrainene ale bratului Chilia in vederea efectuarii de masuratori pe intreaga albie a braţului Chilia, care formeaza frontiera dintre Romania si Ucraina, pentru a identifica modificarile morfologice care au survenit pe bratul Chilia începand cu anul 2005.

Marirea adancimii in Canalul Bâstroe de catre Ucraina, pentru navigarea cu un pescaj de 7 metri, reprezinta un lucru nepermis de acordurile internationale, a declarat presedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *