Marea sarbatoare inchinata frumusetii si placerilor inaintea intrarii in postul Pastelului si-a reintrat in drepturi in acest an, dupa problemele legate de pandemie.
Este o editie electrizanta, intr-o atmosfera marcata de optimism, dupa anularea restrictiilor asociate COVID 19. E un spectacol grandios in acest an, cu numeroase care alegorice monumentale si inalte cat o cladire cu mai multe etaje, alaturi de miile de dansatori costumati ai scolilor de samba, care defileaza pe Sambadrom pana in zori.
Anul trecut, carnavalul a fost amanat cu doua luni, din cauza cresterii imbolnavirilor COVID, iar in 2021, carnavalul de la Rio a fost anulat complet pe fondul pandemiei.
“Inapoi la radacini”
In acest an, mai multe scoli de dans au ales sa puna in valoare radacinile africane ale populatiei din Brazilia, personalitati emblematice ale muzicii samba si traditii culturale ale regiunilor sarace din nord-estul tarii.
Primaria din Rio estimeaza ca evenimentul din 2023 va injecta 4,5 miliarde de reali (circa 800 de milioane de euro) in economia locala.
Oficialii brazilieni mizeaza pe prezenta unui numar de peste 5 milioane de persoane in cortegiile de multimi care vor dansa pe strazi, in costume uneori nebunesti, cu muzica la volum maxim si cu multa bere.
Fiecare scoala de samba are la dispozitie un interval de timp cuprins între 60 si 70 de minute pentru a defila pe Marques de Sapucai, un bulevard lung de 700 de metri si flancat de tribune. Scolile de samba vor sa seduca publicul, dar si juratii, care le acorda note conform unor criterii diverse, precum tematica defilarii, sunetul instrumentelor de percutie si calitatea carelor alegorice si a costumelor.
Miriam