Stiri Actuale de ultima ora

Cresc tensiunile dintre Republica Moldova si Rusia

Noul premier de la Chisinau, Dorin Recean, a subliniat faptul ca va cere retragerea trupelor rusesti stationate in Republica Moldova.

Recean a declarat in Parlamentul de la Chisinau ca are de gand sa sporeasca, pe viitor, capacitatea Moldovei in domeniul apararii. Insa a precizat ca aceste investitii pentru apararea tarii trebuie facute atat in resursa umana, cat si in capacitatile tehnice ale tarii. „Vrem sa fim membru cu drepturi depline al Uniunii Europene” – a spus noul premier de la Chisinau. Printre planurile sale este continuarea eforturilor pentru dezamare si retragerea trupelor rusesti din Transnistria.

Reactia Moscovei

Intrebat cum comenteaza cele spuse de Dorin Recean, purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dmitri Peskov,  a declarat ca relatiile Moscova-Chisinau „oricum, foarte tensionate”. „Le sugeram interlocutorilor nostri din Moldova sa fie foarte atenti cu asemenea declaratii, care pot tensiona si mai mult relatiile bilaterale”  – a declarat Peskov.

Exista temeri in Moldova ca Rusia incearca sa rastoarne guvernul pro-european de la Chisinau. Presedinta Maia Sandu a dezvaluit ca exista informatii, din surse ucrainene, potrivit carora fortele pro-ruse din tara ar pune la cale inlaturarea guvernului democratic.

Republica Moldova a cerut Uniunii Europene sa impuna sanctiuni contra oligarhilor moldoveni acuzati ca ajuta Moscova sa destabilizeze tara. Ei ar fi implicati in complotul pentru rasturnarea guvernului pro-occidental de la Chisinau. Ministrul de externe, Nicu Popescu, a participat la reuniunea ministrilor de externe din tarile Uniunii Europene, ca invitat. El le-a spus ministrilor europeni ca ar trebui ca oligarhii si politicienii corupti care, impreuna cu Rusia, incearca sa destabilizeze Moldova sa fie trecuti pe o lista neagra cu persoanele cu interdictie de intrare in Uniunea Europeana si ale caror active bancare sunt inghetate de clubul comunitar.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns