Tot ce îi învățăm pe copiii noștri și toate activitățile pe care le facem zilnic cu ei vor contribui enorm la dezvoltarea adultului de mai târziu. Există numeroase articole, cărți și podcasturi care urmăresc această temă și încearcă să ne facă să înțelegem cât de important este să le oferim copiilor toate informațiile de care au nevoie și, în același timp, să îi pregătim pentru o viață de adult responsabil.
Un rol esențial în tot acest proces de cunoaștere și creștere îl au cărțile bisericești. Scrise pe înțelesul tuturor, multe dintre ele ne sunt cunoscute din școala primară. Am ascultat nenumărate povești la finalul cărora lecția se contura în jurul anumitor valori, precum: bunătate, credință sau iubire. Un bun exemplu în acest caz sunt povestioarele care au prins rădăcini în toate colțurile lumii, precum Pollyanna Jocul Bucuriei sau Pollyanna Toate Volumele. Iată câteva aspect importante despre lectura în viața copiilor:
Ce le citim copiilor înainte de culcare?
Copiii iubesc să asculte povești înainte de culcare, dar și să învețe numeroase poezii sau pilde pe care să le povestească prietenilor sau tuturor celor care vin în vizită. Și există numeroase posibilități prin care îl poți aduce pe cel mic mai aproape de credință:
- Există o biblie pentru copii. Da, vorbim despre o biblie scrisă pe înțelesul lor care își propune să îi ajute pe cei mici să înțeleagă mai multe despre apariția omenirii și despre rolul fiecărui dintre noi.
- Poezii inspirate din viața de zi cu zi, cu ajutorul cărora micuții pot descoperi lumea înconjurătoare, dar și emoții, precum: dragostea, bunătatea și pacea.
- Romane potrivite pentru toate vârstele. De exemplu, romanul Pollyanna Jocul Bucuriei a avut parte de un succes formidabil încă de la lansare și este una dintre puținele cărți bisericești care au fost traduse în toate limbile. Sigur că romanul face parte dintr-o întreagă serie de povești și aventuri cu ajutorul cărora personajul principal aduce în atenția cititorilor dorința de a trăi în pace și de a învăța să dăruiască de fiecare dată când au ocazia.
Cum stimulează lectura procesul de dezvoltare?
Dacă pentru noi, adulții, cititul a devenit o formă de relaxare, pentru copii trebuie să fie o sursă principală de cunoaștere. Din păcate, foarte puțini dintre cei care fac parte din generația nouă sunt atrași de lectură. Spunem din păcate, deoarece există numeroase beneficii pe care lectura ni le poate aduce. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre acestea:
- Lectura te ajută să te exprimi corect, atât în discursul oral, dar mai ales în scris
- Lectura îmbunătățește procesul de comunicare
- Crește empatia și stimulează memoria
- Lectura contribuie enorm la formarea și dezvoltare a bagajului de cunoștințe
- Lectura ne relaxează
Așadar, cărțile bisericești și, în general, lectura au un rol esențial în dezvoltarea și formarea fiecăruia dintre noi. Într-o societate în care informația se transmite într-un ritm alert, de multe ori alterată și lipsită de sens, cărțile rămân un izvor de cunoaștere pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă.