Fereste-te de lumina albastra
Cu cateva ore inainte de culcare, stai cat mai putin la calculator, pe telefonul mobil sau la televizor. Dupa ce stingi lumina si te asezi in pat sa dormi, acopera orice dispozitiv electronic care ar putea face lumina, cum ar fi ceasul digital. Se recomanda jaluzele sau draperii groase, care sa blocheze lumina venita de afara, de la iluminatul stradal.
Somnul de la pranz
Daca esti in urma cu somnul, iti poti permite sa tragi un pui de somn la pranz. Dar nu mai mult de 20-30 de minute. Daca dormi mai mult, compromiti somnul de noapte si vei avea iar insomnii. Specialistii spun ca, peste zi, o jumatate de ora de somn ne ajuta sa ne reincarcam bateriile.
Nu te uita la ceas
Una dintre cele mai mari greseli, atunci cand nu putem dormi, este sa ne uitam la ceas din 10 in 10 minute. Vazand ca timpul trece si tot nu adormi, vei fi si mai stresat, iar agitatia scade complet sansele cufundarii intr-un somn odihnitor. Daca nu te poti abtine si deschizi mereu ochii sa vezi ceasul digital, solutia e simpla : intoarce ceasul cu spatele la tine.
Ore fixe de culcare si sculare
Pastreaza ritmul circadian; incearca sa te obisnuiesti sa mergi la culcare la aceeasi ora si sa te trezesti dimineata mereu la aceeasi ora, inclusiv in weekend !
Gustari sanatoase inainte de a merge la somn
Anumite mancaruri si alimente pot afecta somnul. Evita mancarurile grele, prajelile, citricele, bauturile carbogazoase. Stomacul ingreunat alunga somnul. Daca suferi de insomnie, mananca seara lapte cu cereale, biscuiti sarati si branza. Oricum, indiferent de ce mananci, intre cina si mersul la culcare trebuie sa treaca cel putin o ora.
Miriam