In timpul demonstratiei de la Londra a avut loc o scena cutremuratoare: o politista a fost aruncata de pe cal. Se pare ca demonstrantii violenti au aruncat cu sticle in animal. Speriat, calul s-a ridicat in doua picioare, iar politista a cazut.
Femeia e in spital, iar starea ei nu e critica, precizeaza presa britanica. A fost deschisa o ancheta pentru a stabili exact cum s-a intamplat incidentul ce se putea transforma intr-o nenorocire. La Londra mii de oameni au iesit in strada in semn de solidaritate cu manifestantii antirasism din Statele Unite. Printre protestatari s-au strecurat turbulenti, ca si acum doua zile, iar politia a intervenit.
Mitinguri in toate marile orase americane
In Statele Unite a fost zi de mobilizare generala; activistii care lupta pentru oprirea abuzurilor la care, spun ei, sunt supusi afro-americanii au chemat in strada sute de mii de oameni. In capitala federala, Washington D.C. se spera pe o participare de un milion de oameni, dar potrivit informatiilor preliminare nu s-a atins aceasta cifra.
Cazul George Floyd
Statele Unite au intrat in a 13-a zi de proteste. Totul a plecat de la cazul George Floyd, un barbat de culoare din Minneapolis, care a murit in timp ce era imobilizat de politie. Timp de 8 minute si 46 de secunde, politistul i-a tinut genunchiul pe gat si, in cele din urma, Floyd a murit. In tot acest timp spunea “nu pot sa respir”. Barbatul era arestat fiind banuit ca a incercat sa plaseze o bancnota falsa de 20 de dolari. Floyd era recidivist. In momentul in care a fost imobilizat, avea in sange o cantitate foarte mare de substante interzise; in plus, suferea de inima. Prima autopsie, facuta de autoritati, a stabilit ca a murit de la droguri si de la problemele cardiace. A doua insa, facuta la cererea familiei, de legisti independenti, a stabilit ca ar fi murit din cauza presiunii de la gat. Cazul lui a declansat proteste uriase in Statele Unite, care au degenerat in violente si vandalism greu de imaginat. Anarhistii au profitat de moment si au atacat, furat si distrus tot ce le-a iesit in cale. In orasele si statele cu primari si guvernatori din Partidul Democrat, politia a fost retrasa de pe strazi, asa ca vandalii au avut cale libera.
Ura impotriva politiei
Moartea lui Floyd a declansat un val de violente impotriva politistilor, care sunt acuzati ca ii hartuiesc si ii agreseaza pe afro-americani. Democratii, disperati ca ar putea pierde din nou Casa Alba, in noiembrie, si ca nu au reusit sa-l dea jos pana acum pe Donald Trump, considera ca e momentul lor si pot recupera electorat, asa ca au incurajat demonstratiile. De frica sa nu supere comunitatile afro, nu au condamnat mai deloc violentele la care s-au dedat anarhistii. Mai multi primari, de la Partidul Democrat, au anuntat ca reduc drastic fondurile politiei. Sunt si voci care cer desfiintarea actualelor structuri de politie.
Miriam