tratament halena
Stiri Lifestyle de ultima ora

Ce este halena si cum alegi cel mai bun tratament pentru a scapa de aceasta problema neplacuta?

Ce este halena si cum alegi cel mai bun tratament pentru a scapa de aceasta problema neplacuta?

Halena este un termen medical ce descrie in linii mari respiratia cu miros neplacut, care caracterizeaza 30-50% dintre oameni de toate varstele. De regula, cei care se confrunta cu aceasta afectiune nu se prezinta la un medic stomatolog, decat atunci cand halena este asociata cu probleme si afectiuni dentare persistente sau cu simptomatologie specifica, usor de identificat si ingrijoratoare.

In cele mai multe cazuri, halena poate sa apara pe fondul unei igiene orale neadecvate, insa poate avea si alte cauze.

Cauzele halenei – ce determina aparitia acestei afectiuni extrem de neplacute?

Potrivit specialistilor de la clinica Respirum, halena sau halitoza este cauzata, de regula, de cauze de natura medicala, dar si care tin de igiena. Acestea includ:

 • bacterii prezente in cavitatea bucala care pot provoca aparitia mirosului neplacut;
 • alimente care provoaca un miros deloc “dulce” chiar si la cateva ore dupa ce sunt consumate si includ cafeaua, usturoiul, ceapa sau condimente;
 • fumatul si consumul de alcool;
 • unele infectii gingivale si abcese;
 • fenomenul de gura uscata care determina o respiratie neplacuta;
 • afectiuni medicale ce includ sinuzite, reflux gastroesofagian, diabet sau afectiuni renale ori hepatice;
 • alimentatie foarte bogata in proteine;
 • medicamente care usuca mucoasa bucala si duc la aparitia halitozei;
 • deficit de vitamina C si A;
 • igiena orala precara.

Cum poate fi diagnosticata halena si de cate tipuri este aceasta afectiune?

Halena sau respiratia neplacuta poate fi diagnosticata atat intr-un cabinet stomatologic, dar pacientii se pot autodiagnostica, simptomatologia fiind usor de recunoscut. Mirosul neplacut in gura si uscaciunea gurii sunt cele mai des intalnite astfel de simptome.

Halitoza ocazionala nu necesita tratament si nici diagnostic, fiind cauzata de regula de alimente. Halitoza cronica, pe de alta parte, poate sa apara ca urmare a acumularii de bacterii, in urma unor infectii sau a unor afectiuni. Halimetria este un procedeu folosit pentru a diagnostica halitoza si cantitatea de hidrogen sulfurat in aerul expirat.

Ce tratament impune prezenta halitozei?

O data diagnosticata cauza si prezenta acestei afectiuni, este necesar un tratament Halena recomandat de medic, care sa dea randament. Tratamentul acestei afectiuni pleaca intotdeauna de la cauza respiratiei neplacute. In cazul in care exista o igiena orala precara, pacientii trebuie sa puna mai mare accent pe acest aspect.

Pe de alta parte, daca halena este cauzata de acumularea de bacterii, doctorul poate recomanda folosirea unei paste de dinti cu proprietati antibacteriene. De asemenea, renuntarea la fumat, alcool, consum excesiv de cafea reduc si atenueaza semnificativ respiratia neplacuta.

Daca halena apare pe fondul altor probleme de sanatate, este bine ca pacientii sa mearga la un consult de specialitate pentru a determina cauza bolii care sta la baza respiratiei neplacute si pentru a gasi o optiune de tratament eficienta.

Cu alte cuvinte, pentru a gasi cel mai bun tratament Halena, este necesar sa se gaseasca principala cauza a acestei afectiuni si sa fie tratata. Ca si metode de preventie a aparitiei halenei, specialistii recomanda:

 • spalarea dintilor de 2 ori pe zi;
 • curatarea regulata a limbii;
 • consult stomatologic periodic, detartraj cel putin o data pe an;
 • consumul a minim 2 litri de apa pe zi;
 • evitarea fumatului si alimentelor ce provoaca miros neplacut.

Clinica Respirum este un loc potrivit pentru tratarea acestei afectiuni.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns