Separatistii sustin ca guvernul de la Chisinau vrea sa recurga la militari ucraineni pentru a lansa atacuri asupra institutiilor si liderilor din autoproclamata republica Transnistreana.
Guvernul de la Chisinau a negat imediat acuzatiile. Transnistria s-a desprins de Moldova inainte de disparitia URSS, iar in anul 1991 a avut loc un razboi intre separatisti si armata moldoveana. De 30 de ani, in zona este un asa-numit conflict inghetat, fara incidente violente. Dar tensiunea e in crestere in ultimele doua saptamani. Transnistria, care primeste ajutor de la Federatia Rusa, si nu este recunoscuta, ca stat, la nivel international, condamna guvernul moldovean pentru impunerea de taxe de import-export. Tiraspolul sustine ca economia sa va fi sufocata de aceste taxe.
Potrivit ministerului Securitatii Statului din Transnistria, peste 60 de soldati, majoritatea cu experienta in razboiul din Ucraina, sunt antrenati de instructori straini cu scopul de a lansa atacuri in regiunea separatista.
“Sunt antrenati sa comita atacuri teroriste pe teritoriul Transnistriei. E vorba de obiective de infrastructura, avanposturi militare, rapirea si asasinarea liderilor si conducatorilor institutiilor de forta” -afirma, intr-un comunicat de presa, autoritatile autoproclamate de la Tiraspol.
Mariana Sari, inalt oficial in “biroul de reintegrare” care se ocupa de relatia Tiraspol-Chisinau afirma acuzatiile transnistrenilor sunt o provocare in scopuri propagandistice.
Autoritatile din regiune au raportat recent un schimb de focuri la graniţa cu Ucraina. Partea ucraineană a spus că nu stie nimic despre acest incident. Autoritatile de la Tiraspol au acuzat anterior Ucraina de complot in vederea asasinării liderilor transmistreni, acuzaţii negate de Kiev.
Miriam