Stiri de ultima ora Auto

Vanzarile de masini in Europa si-au revenit in 2023, dar piata ramane slaba

Vanzarile de masini noi au crescut cu 13,9 la suta in Europa, impulsionate de modelele hibride si electrice, dar si de masinile pe benzina, cele mai bine vandute modele.

Dupa trei ani complicati, sfarsitul penuriei de piese electronice a permis industriei auto sa isi revina putin: in 2023, vanzarile de masini noi in Europa au inregistrat o crestere de 13,9 la suta, impulsionate de modelele hibride si electrice, dar si de masinile pe benzina.

Livrarile au crescut si comenzile sunt onorate, dar suntem inca departe de nivelurile de dinainte de Covid. Piata a ramas in general slaba in 2023, incetinita de inflatie, in special spre sfarsitul anului.

Piata franceza pe podiumul vanzarilor

Pietele franceza, italiana si spaniola au inregistrat cresteri de doua cifre fata de 2022, dupa cum a anuntat Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile.

Germania s-a oprit in decembrie (scadere de 23 de procente fata de anul precedent) odata cu incetarea brusca a bonusurilor de achizitie pentru masinile electrice. Dar cea mai mare piata de pe continent este inca in crestere cu 7,3 la suta in 2023.

Citeste  Dacia Sandero este masina care s-a vandul cel mai bine in Europa

Autoturismele hibrid stimuleaza piata

Autoturismele hibrid au fost principalele beneficiare ale redresarii, cu peste 2,7 milioane de unitati vandute (+29,5 la suta fata de anul precedent), acaparand in prezent mai mult de un sfert din piata (25,8 la suta). Acelasi tip de autoturisme a impulsionat si piata britanica. Aceasta si-a revenit cu 17,9 la suta, in ritm anual, cu 1,9 milioane de masini noi vandute anul trecut.

Masinile electrice, mai puternice decat cele diesel

Masinile electrice si-au continuat ascensiunea (+37 la suta in ritm anual). Cu o cota de piata de 14,6 procente, ele depasesc pentru prima data pe un an intreg dieselul (13,6 la suta), care continua sa scada. Masinile cu baterii au reprezentat doar 9,1 la suta din vanzari in 2021 si 1,9 procente in 2019.

Pionierul american al masinilor electrice Tesla a prognozat ca vanzarile sale aproape se vor dubla in Europa in 2023. Cu 279.000 de masini vandute si cu gigantica sa fabrica de SUV-uri de langa Berlin, acesta depaseste producatori consacrati, precum Volvo si Nissan. In contextul in care vanzarea de masini noi cu motor cu combustie interna va fi interzisa in Europa in 2035, toate grupurile auto si-au sporit mult oferta de masini hibride si electrice.

Citeste  Tesla sfideaza criza: 800 de milioane de dolari pentru extinderea fabricii din Austin

In anul 2024 ar trebui sa apara modele mai ieftine alimentate cu baterii, cum ar fi Citroën ë-C3 si noul Renault 5, cu un pret de aproximativ 25.000 de euro, precum si modele ale concurentilor chinezi, cum ar fi MG si BYD.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!