greutatii jantelor
Stiri de ultima ora Auto

Influenta greutatii jantelor asupra masinii

Cum influenteaza greutate jantelor masina? Cum putem rezolva acest aspect? Asigurand legatura dintre cauciuc pe de o parte si butucul jantelor pe de o alta parte, janta este un element foarte important al unei masini. Jantele din aliaj sunt cel mai adesea alese in detrimentul jantelor din tabla pentru designul lor si latura lor estetica si sunt importante si in ceea ce priveste lejeritatea, soliditatea si racirea franelor. Incearca si tu si comanda la Vadrexim jante din aliaj si tabla.

Greutatea jantelor este un lucru absolut primordial. Au o influenta chiar destul de importanta asupra performantei si consumului. Unii se intreaba daca greutatea jantelor sau greutatea caroseriei are acelasi impact asupra performantei unei masini. Nu, deoarece greutatea jantelor si a anvelopeor prezinta o masa supusa la doua forte:

  • prima este energia de translatie din cauza faptului ca roata masinii
  • a doua este energia de rotatie din cauza faptului ca roata masinii se invarte.

Pentru a te bucura deci de un plus de performanta pe timp de vara, este necesar sa se diminueze mesele nesuspendate, pentru a se putea amliora astfel accelerare, franarea, confortul, tinuta pe drum si pentru a se face in acelasi timp, economii la carburant.

Citeste  Accesorii care nu trebuie să vă lipsească din mașină

Iar daca vrei sa te bucuri de un plus de performanta pe timp de iarna, este foarte importanta aderenta la sol. Rotile mai grele, pot in acest sens, sa optimizeze aderenta la sol si tinuta la drum. Forta de contact dintre sol si roata va fi in acest fel mai mare.

Jantele din aliaj-mai lejere dar mai solide. Acest tip de jante sunt mai lejere, dar mai fiabile si mai lejere. Nu degeaba deci jantele din aliaj se folosesc mai ales pentru masinile sport si pentru cele mai performante.

Aliajul de aluminiu este cel care garanteaza o mai mare lejeritate in raport cu alte jante din tabla sau din otel. Forta de centrifugare care are tendinta de a influenta traiectoria masinii tale inspre exteriorul soselei in viraje, este astfel mai redusa. Tinuta masinii in curbe este astfel mult mai performanta si se castiga un plus de siguranta pe drum.

Jantele din aliaj sunt si mai aerisite, ceea ce permite o racire mai accelerata a franelor, caldura degajata fiind mai usor evacuata.

Citeste  Vanzarile de masini second hand sunt in atentia ONU

Astfel, ca, cu cat janta este mai rigida, cu atat tinuta pe drum va fi mai redusa, masina nu va mai devia de pe drum. In plus, materialele folosite la confectionarea jantelor din aluminiu conduc excelent caldura.

Cu cat roata este mai grea, cu atat are nevoie de mai multa forta pentru a o pune in miscare si pentru a o opri. O roata grea necesita mai mult cuplu motor deci se va reduce acceleratia. In mod evident, este mult mai usor sa opresti o roata de 1 kg decat una de 100 de kg, deoarece inertia este in acest caz mult mai mica.

Consumul este si el influentat de greutatea jantelor, deoarece o roata mai usoara are nevoie de mai putina energie pentru a putea accelera. Motorul nu este atat de solicitat cu roti mai usoare si se vor putea face economii de carburant, precizeaza producatorii de jante de la Alcar.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *