Stiri de ultima ora Auto

Dupa 6 luni, masinile fara stapan dispar de pe domeniul public

Noua lege privind vehiculele abandonate a intrat in vigoare. A fost injumatatita perioada dupa care masinile lasate timp indelungat pe spatiul public pot fi ridicate. Pana acum, trebuia sa treaca un an pana ce autoritatile puteau face ceva. Potrivit noului act normativ, aceasta perioada e acum de doar 6 luni.

Numai in Bucuresti, numarul masinilor fara stapan e de peste 3000. Aceste rable ocupa spatiul care ar putea fi folosit de masinile in functiune si, mai mult decat atat, pot deveni o sursa de imbolnavire. Imediat dupa adoptare, USR (initiatorul legii) declara, printr-unul dintre senatorii sai ca “e o victorie a bunului simt civic. Pe de o parte, nu poti permite sa lasi per marginea drumurilor mii si mii de masini neasigurate si nesigure, tehnic, acestea fiind riscuri majore pentru circulatie. In plus, nu de multe ori, masinile abandonate devin depozite de gunoi, ceea ce reprezinta un serios risc de sanatate publica.”

Legea da o noua definitie

Actul normativ defineste rablele, dupa cum urmeaza:

  1. a) vehicul fara stapan – vehiculul de orice categorie, fara placuta de inmatriculare sau alte marcaje oficiale ori inmatriculate in strainatate, stationat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale, al carui proprietar sau detinator legal este necunoscut;
  2. b) vehicul abandonat – vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale de cel putin 6 luni, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, insa exista indicii temeinice ca acesta nu respecta conditiile legale pentru a circula pe drumurile publice.
Citeste  Afla ce masini poti cumpara prin programul Rabla 2019

Pe langa faptul ca s-a injumatatit de la un an la sase luni perioada in care rablele pot fi ridicate, o alta schimbare este si includerea masinilor cu placute de inmatriculare in strainatate, de care autoritatile nu se puteau atinge pana acum.

In prima faza, proprietarii vehiculelor abandonate sunt somati. Apoi, daca in 5 zile nu ridica masina, vor fi amendati cu 1000 pana la 2000 de lei, dupa care rabla va fi ridicata.

Miriam

sursa foto: Facebook Rable Abandonate in Bucuresti pe domeniul public

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *