Stiri de ultima ora din Politica

Pentru prima oara in istoria sa, Moldova califica oficial Federatia Rusa drept o amenintare existentiala

Noua Strategie de Securitate Nationala a Republicii Moldova atrage atentia ca Federatia Rusa este o amenintare directa la adresa aspiratiilor tarii de a deveni membra a Uniunii Europene, dar si la adresa independentei Moldovei, ca stat suveran.

Este pentru prima data, in cei 32 de ani care au trecut de la declararea independentei, cand un document oficial catalogheaza Federatia Rusia drept un pericol la adresa existentei statului moldovean.

Strategia de Securitate Nationala a fost prezentata de presedinta Maia Sandu si a fost elaborata atat de presedintie, cat si de alte institutii relevante de la Chisinau. Unii analisti spun insa ca aceasta viziune ca Rusia e o amenintare pentru Moldova nu e impartasita in unanimitate la nivelul societatii, ci mai degraba de elitele conducatoare de la Chisinau.

Printre altele, documentul arata ca :

  • actualul context de securitate este cel mai periculos din ultimele decenii. Rusia e sursa unor amenintari multiple. Vrea sa distruga Ucrina si apoi sa-si extinda posesiunile teritoriale si in alte directii, cum ar fi Moldova.
  • ambitia Rusiei este de a crea un coridor militar terestru prin Ucraina catre Moldova, fapt care ar antrena imediat schimbarea violenta a ordinii constitutionale a Moldovei si disparitia statului independent.
  • eventuala disparitie a Ucrainei ar pune in pericol existenta si supravietuirea Moldovei ca stat independent si democratic. Pe de alta parte, daca Ucraina devine membra a Uniunii Europene, ar fi un element cheie pentru securitatea nationala a Moldovei.
Citeste  Kremlinul a investit 11 milioane de euro în campania lui Igor Dodon

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!