Stiri de ultima ora din Sanatate

Descoperire surprinzatoare despre comunicarea din timpul somnului

Somnul este ca intrarea intr-o bula ciudata, in care ne rupem de lumea exterioara. Dar suntem cu adevarat deconectati? Se intreaba cercetatorii francezi.

Potrivit unui studiu publicat de savantii francezi, granita dintre starea de veghe si somn este mult mai permeabila decat pare.

Somnul nu este o stare in care suntem complet izolati de mediul inconjurator: suntem capabili sa auzim si sa intelegem cuvinte in timp ce dormim. Aceste observatii pun sub semnul intrebarii insasi definitia somnului si criteriile clinice utilizate pentru a face distinctia intre diferitele sale etape. Aceste constatari sunt detaliate intr-un nou studiu publicat in revista Nature Neuroscience.

In general, somnul este definit ca o perioada in care corpul si mintea se odihnesc, ca si cum ar fi deconectate de lume. Cu toate acestea, un nou studiu supervizat de Delphine Oudiette, cercetator la Inserm, Isabelle Arnulf (Universitatea Sorbona, AP-HP) si Lionel Naccache (Universitatea Sorbona, AP-HP) arata ca granita dintre starea de veghe si somn este mult mai permeabila decat pare.

Citeste  Un medicament folosit acum 70 de ani împotriva alcoolismului tratează deficiențele de vedere

Oamenii de stiinta au demonstrat ca persoanele care au un somn obisnuit sunt capabile sa capteze informatii verbale transmise de o voce umana si sa raspunda prin contractarea muschilor faciali. Cu toate acestea, aceasta capacitate uimitoare apare intermitent in timpul tuturor etapelor somnului – ca si cum ferestrele de legatura cu lumea exterioara ar fi fost deschise temporar cu aceste ocazii.

Aceste noi date privind comportamentul somnambulilor sugereaza ca, in cele din urma, ar putea fi posibila dezvoltarea unor protocoale standardizate de comunicare cu acestia, pentru a intelege mai bine modul in care se modifica activitatea mentala in timpul somnului.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!