Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a lansat o noua platforma online dedicata combaterii dezinformarii: trUE – Adevarul gol-golut.
Platforma va ajuta la consolidarea strategiei de combatere a unui fenomen din ce in ce mai prezent atat la nivel global cat si in societatea romaneasca. Noua platforma isi propune sa vina in sprijinul publicului larg cu instrumente utile pentru identificarea stirilor false si a informatiilor distribuite in mediul online cu scopul de a dezinforma.
Platforma „trUE – Adevarul gol-golut” reuneste articole, studii de caz, materiale video realizate in colaborare cu influenceri, dar si materiale didactice ce pot fi folosite in timpul orelor de curs.
„65% dintre romani declara ca stirile sau informatiile care in opinia lor denatureaza realitatea sau sunt chiar false reprezinta o problema pentru democratie in general, conform Eurobarometrului Standard 98. Ne dorim ca « trUE – Adevarul gol-golut » sa ofere un set de baza de instrumente cu ajutorul caruia cat mai multi romani sa poata identifica informatiile care denatureaza realitatea cu privire la Uniunea Europeana si nu numai, aparute in spatiul public. Oferim resurse online gratuite dedicate combaterii dezinformarii, materiale ce pot fi folosite in salile de clasa de catre profesori, informatii despre mituri demontate, podcast-uri video realizate de influencerii care ne ajuta sa « traducem » informatii uneori tehnice pe intelesul tuturor si multe altele”, a declarat Ramona Chiriac, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
„Verifica! Verifica inca o data! Esti sigur ca e adevarat? Abia acum poti distribui!” – este doar unul din sfaturile concrete din articolele care demistifica cele mai populare informatii false. De asemenea, in platforma sunt disponibile si cele mai noi resurse puse la dispozitie de Comisia Europeana, precum orientari pentru profesori si modalitati de incurajare a obiceiurilor „sanatoase” de utilizare a mediului online.
Materiale video realizate de influenceri precum Dezaburit sau Zaiafet sunt disponibile in noua platforma. Unul dintre materiale explica „Ce este si cum recunosti o stire falsa in 7 pasi”. Noua platforma incurajeaza si interactiunea cu publicul larg. La adresa de email comm-rep-ro-true@ec.europa.eu, cei interesati se pot alatura initiativei noastre sau ne pot semnala cazuri de dezinformare legate de Uniunea Europeana.
Context
Confrom Eurobarometrului Standard 98, mai mult de jumatate dintre romani (63%) declara ca deseori intalnesc stiri sau informatii care in opinia lor denatureaza realitatea sau sunt chiar false. 61% dintre romani sunt de acord ca acestea sunt o problema pentru Romania. Lupta impotriva dezinformarii este un efort comun, care implica toate institutiile europene. UE conlucreaza cu platformele online pentru a le incuraja sa promoveze surse oficiale, sa penalizeze continutul care se dovedeste fals sau inselator si sa stearga continutul ilegal si pe cel care ar putea dauna sanatatii sau integritatii fizice a oamenilor.
Miriam