Stiri Internationale de ultima ora

Joe Biden, vizită istorică în Israel

Preşedintele american Joe Biden a promis miercuri, la sosirea sa în Israel, că SUA şi statul evreu îşi vor “întări şi mai mult legăturile”, evocând în special un parteneriat între “sistemele de apărare cele mai sofisticate din lume”, relatează AFP şi Reuters.

Liderul democrat în vârstă de 79 de ani, catolic fervent, s-a referit la “binecuvântarea” de a se afla în Israel, amintind că este vorba de cea de-a zecea sa vizită, deşi prima în calitate de preşedinte. “Relaţia noastră cu statul Israel este mai profundă şi mai puternică decât oricând”, a asigurat Biden la sosirea pe aeroportul Ben Gurion, unde a aterizat prima dată ca senator în 1973 şi unde miercuri a fost primit de premierul israelian Yair Lapid, cu care s-a salutat atingându-şi pumnii.

“Nu trebuie să fii evreu ca să fii sionist”, a adăugat Biden, reiterându-şi totodată sprijinul pentru o soluţie “cu două state” a conflictului dintre israelieni şi palestinieni.

“Relaţia dvs cu Israelul a fost întotdeauna una personală”, a menţionat la rândul său într-o alocuţiune premierul israelian, numindu-l pe Joe Biden “un mare sionist şi unul dintre cei mai buni prieteni pe care i-a cunoscut Israelul vreodată”.

Citeste  O camioneta a sarit in aer in Sri Lanka

Preşedintele american urmează să petreacă două zile la Ierusalim, unde va avea discuţii cu lideri israelieni, iar apoi se va întâlni şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată, pentru ca vineri să se deplaseze cu un zbor direct la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru convorbiri cu oficiali saudiţi şi un summit cu aliaţi din Golf.

Liderul american urma de asemenea să fie informat de oficiali israelieni din sfera militară în legătură cu sistemul de apărare israelian Domul de fier, la care contribuie financiar şi SUA, precum şi în legătură cu noul sistem antirachetă cu raze laser Raza de Fier.

Programul său cuprinde şi o vizită la monumentul victimelor Holocaustului, Yad Vashem.

Joe Biden se va întâlni şi cu fostul premier Benjamin Netanyahu, în prezent lider al opoziţiei israeliene.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns