Stiri de ultima ora din Politica

Romania si Ungaria consolideaza capacitatea interconectorului de gaze transfrontalier

Ungaria si România duc tratative pentru cresterea capacitatii interconectorului de gaze transfrontalier, pana la peste trei miliarde de metri cubi pe an – a anuntat ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, dupa intrevederea cu seful diplomatiei romane, Bogdan Aurescu.

Szijjarto precizeaza ca aceasta crestere a capacităţii de import de gaze via Romania va spori securitatea aprovizionarii si va oferi o ruta pentru posibilele importuri in viitor din Grecia, Turcia sau Azerbaidjan.

“Purtam discutii cu privire la o majorare semnificativa a capacitatii interconectorului care leaga retelele de distributie de gaze din Romaniasşi Ungaria” – a declarat Peter Szijjarto.

In prezent interconectorul poate transporta 2,6 miliarde metri cubi de gaze pe an spre Romania si 1,7 miliarde metri cubi pe an spre Ungaria, urmand ca aceasta capacitate sa fie crescuta. “Trebuie sa continuam sa crestem capacitatea noastra de interconectare – si am discutat despre cresterea capacitatii de interconectare a proiectului nostru bilateral de interconectare de gaz – trebuie sa consolidam capacitatile noastre de stocare, în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie sa gasim surse alternative si sa punem accentul si pe energie regenerabila, pe energie nucleara – si aici, atat Romania, cat si Ungaria sunt pe pozitii apropiate” – a declarat ministrul roman de externe.

Citeste  Ucraina cere Romaniei sa recunoasca Rusia ca “stat sponsor al terorismului”

Problema comunitatii romane din Ungaria 

De asemenea, Bogdan Aurescu a ridicat problema minoritatii romane din Ungaria. ”Am promisiunea domnului ministru ca o parte dintre aceste probleme vor fi adresate in perioada imediat urmatoare. Ma refer in special la chestiunile care tin de mass-media si de educatia in limba materna”, a spus Aurescu.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *