Masca obligatorie in aer liber in alte doua judete
Stiri de ultima ora din Sanatate

Care sunt cele mai eficiente măști

Mastile de protectie faciala au devenit extrem de populare in contextul dat de Covid19. Acestea au rolul de a preveni raspandirea infectiilor virale si in general de a proteja impotriva particulelor de praf, impotriva poluantilor si a altor particule periculoase.

Dat fiind faptul ca in toate institutiile si spatiile publice masca este obligatorie, ceea ce ai de facut este sa alegi varianta potrivita pentru tine. Pe piata exista mai multe variante de masti, care mai de care mai interesante:

Mastile chirurgicale

Sunt cele mai comune, se gasesc peste tot ( in supermarketuri, farmacii, etc) si sunt gandite pentru utilizarea in salile de operatie, cabinetele medicale sau cabinetele stomatologice. Desi cel mai adesea oamenii poarta masti chirurgicale, acestea sunt eficiente doar în blocarea lichidelor infectioase, nefiind 100% eficiente în blocarea particulelor de virusi. Totuși, ofera o protectie partiala iar atunci cand toata lumea poarta masca riscul de imbolnavire scade considerabil. Daca alegi sa porti masti chirurgicale, este bine sa stii ca acestea sunt de unica folosinta si nu trebuie sa fie purtate pentru o perioada mai mare de 4 ore.

Mastile N95

Sunt mai eficiente decat mastile chirurgicale, putand filtra pana la 95% din particulele care zboara prin aer, inclusiv particulele de virusuri. Cel mai adesea sunt folosite in constructii si amenajari interioare, deoarece ii impiedica pe lucratori sa inspire particule de praf si de vopsea. Din pacate, mastile N95 sunt destul de incomode si necesita instructaj pentru utilizarea corecta.

Mastile Elastometrice

Sunt similare cu mastile N95 in ceea ce priveste eficienta, diferenta fiind faptul ca pot fi folosite de mai multe ori. Realizate din cauciuc si materiale sintetice, aceste masti se pot dezinfecta cu inalbitor dupa fiecare folosire, ceea ce le face ideale pentru utilizarea la cumparaturi sau in locuri publice, insa destul de nepotrivite pentru utilizarea in spitale. Pentru a fi eficiente, aceste masti trebuie sa se potriveasca perfect pe fata. Desi masca poate sa fie folosita de mai multe ori, filtrul pe care il foloseste trebuie sa fie inlocuit dupa fiecare purtare. Din pacate, filtrele sunt destul de costisitoare.

Purificatoarele de aer portabile

Sunt, fara doar si poate, cele mai eficiente. Au o capacitate mare de filtrare a aerului si sunt confortabil de purtat. Din pacate, intretinerea lor este destul de dificila fiind nevoie de reincarcarea periodica a bateriilor, de o dezinfectare atenta dupa fiecare folosire si de o depozitare corecta. In general sunt ideale in mediul medical, nefiind tocmai potrivite pentru utilizarea in spatiile publice.

Atunci cand folosesti o masca de protectie in afara mediului medical, orice varianta este buna si poate oferi protectie. Atata vreme cat respecti si distanta de doi metri intre tine si alte persoane, ai grija la obiectele pe care le atingi si nu iti duci mana la nas sau la gura, ar trebui sa poti sta departe de virusuri si sa treci cu usurinta peste pandemie.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns