Statul rus, si Vladimir Putin personal, poarta responsabilitatea penala si politica pentru moartea celui mai puternic adversar al lor, Alexei Navalnii, potrivit unei rezolutii adoptate de eurodeputati.
Parlamentul European condamna cu fermitate asasinarea lui Alexei Navalnii si ii ofera sprijinul deplin Iuliei Navalnaia in hotararea sa de a-i continua activitatea. Intr-o rezolutie, eurodeputatii subliniaza ca intreaga responsabilitate penala si politica pentru moartea lui Navalnii ii revine statului rus, si in special presedintelui Vladimir Putin, care trebuie sa fie tras la raspundere.
Eurodeputatii avertizeaza ca uciderea lui Alexei Navalnii este inca un semn al represiunii crescande si sistematice din Rusia si solicita o ancheta internationala independenta si transparenta asupra uciderii acestuia, pentru a descoperi adevarul, a asigura tragerea la raspundere si a face dreptate.
Sistemul politic al Rusiei este controlat, potrivit rezolutiei, de un regim autoritar consolidat, sub care coruptia este generalizata, care foloseste alegerile falsificate pentru a oferi un simulacru de democratie si concentreaza toata puterea in mainile lui Vladimir Putin .
Sprijin pentru opozitia democratica din Rusia
Subliniind ca poporul rus nu poate fi confundat cu „regimul instigator la razboi, autocratic si cleptocrat al Kremlinului”, eurodeputatii isi exprima solidaritatea cu toti cei din Rusia si din afara ei care, in ciuda represiunii brutale intentionate si a consecintelor personale grave, continua sa gaseasca curajul de a spune adevarul. De notat ca, desi euroalesii spun ca trebuie facuta distinctia intre popor si regim, nu putine au fost cazurile de artisti, sportivi, oameni de stiinta exclusi de la evenimentele internationale, singura lor “vina” fiind pasaportul rusesc.
De asemenea, in recenta rezolutie, Parlamentul European indeamna statele membre sa isi intensifice eforturile pentru a gasi modalitati fezabile de eliberare a celor care sufera in inchisoare si represiune, in special detinutii politici sau bolnavi care au fost torturati, inclusiv optiunea unui posibil schimb de detinuti.
Sprijinul pentru Ucraina este cel mai bun raspuns fata de Kremlin
De la inceputul invaziei pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia in 2022, autoritatile ruse si-au intensificat represiunea impotriva vocilor opozitiei din tara, avertizeaza eurodeputatii, care doresc ca UE, statele sale membre si partenerii care impartasesc aceeasi viziune din intreaga lume sa continue sprijinul politic, economic, financiar si militar pentru Ucraina, ca fiind cel mai bun raspuns la practicile opresive si agresive actuale ale regimului de la Kremlin. Victoria decisiva a Ucrainei ar putea duce la schimbari reale in Federatia Rusa, in special la deimperializare, decolonializare si refederalizare, toate acestea fiind conditii necesare pentru instaurarea democratiei in Rusia.
Miriam