Stiri Internationale de ultima ora

Giorgia Meloni, desemnată premier al Italiei

Giorgia Meloni, lidera partidului post-fascist Fratelli d’Italia învingător în alegerile legislative, a fost desemnată să formeze guvernul de către preşedintele Sergio Mattarella, a anunţat secretarul general al preşedinţiei, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, a acceptat această responsabilitate, devenind prima femeie chemată să ocupe această funcţie în istoria ţării.

“Giorgia Meloni a acceptat mandatul şi a prezentat lista de miniştri”, le-a spus Ugo Zampetti jurnaliştilor după consultările dintre Meloni şi preşedintele Sergio Mattarella.

Ea a prezentat vineri după-amiază compoziţia guvernului, care va depune jurământul la ora 08.00 GMT, la Palatul Quirinale. Voturile din cele două camere ale parlamentului vor avea loc săptămâna viitoare.

După întâlnirea cu Sergio Mattarella, Giorgia Meloni a spus că guvernul său este gata să-şi înceapă activitatea imediat.

Matteo Salvini, şeful Lega, revine în postul de vicepremier pe care l-a ocupat şi la finalul alegerilor din 2018, atunci când partidul său forma un guvern cu populiştii din Mişcarea 5 Stele.

Atunci el deţinea şi portofoliul de interne şi l-a dorit şi de această dată, dar Giorgia Meloni s-a opus, potrivit France Presse. El a primit totuşi Ministerul Infrastructurilor, care controlează porturile ţării.

Un post-cheie deci pentru Matteo Salvini, care, la Interne, a blocat mai multe nave ale ONG-urilor ce au salvat migranţi în Marea Mediterană în virtutea politicii “porturilor închise” a Ligii. El este şi acum urmărit penal de un tribunal sicilian pentru sechestrare şi abuz de putere.

Giorgia Meloni l-a numit pe Giancarlo Giorgetti, din cadrul Ligii lui Matteo Salvini, ministru al economiei. Potrivit AFP, Giorgetti trece drept unul dintre reprezentanţii cei mai moderaţi şi pro-europeni ai formaţiunii. În calitate de ministru al dezvoltării economice, el a fost până la final un susţinător al fostului premier Mario Draghi.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns