1 din 4 bucuresteni ar avea de suferit in urma unui cutremur major, arata un studiu al Fundatiei Comunitare Bucuresti, care citeaza Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Fundatia sustine pregatirea individuala drept solutie in situatia unui dezastru seismic.
Un bucurestean din patru ar suferi pierderi majore in cazul unui mare seism, fie ca e vorba de pierderea propriei vieti, a unei rude sau cunostinte, a adapostului sau a locului de munca etc., arata un calcul bazat pe estimarile Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Cu toate acestea, discutiile despre comportamentul necesar sau pregatirea corespunzatoare lipsesc din spatiul public. Fundatia Comunitara Bucuresti, initiatorul singurului program dedicat pregatirii pentru cutremur si alte dezastre majore, Bucurestiul Pregatit, a lansat pe 1 martie campania „Planul tau de CTRL”, care ofera modele de actiune intr-o perioada in care se comemoreaza cutremurul din 4 martie 1977.
Fundatia atrage atentia asupra necesitatii urgente de a pune pregatirea individuala pe agenda publica ca instrument de crestere a rezilientei populatiei Capitalei la cutremur.
Fundatia propune popularizarea bunelor practici pentru pregatirea populatiei si siguranta salvatorilor folosite in alte tari vulnerabile la cutremur. Prin comparatie, Istanbul a pregatit mai mult de 450.000 de persoane cu training-uri de reactie in caz de dezastru. Departamentul de Protectie Civila din Italia a instruit peste 400.000 de oameni cu ajutorul voluntarilor, in decurs de cinci ani.
„In calitate de inginer, vorbesc mai mult despre pericolul pe care il reprezinta cladirile vechi din Bucuresti. Problema insa este mai mare decat cea a cladirilor, iar cea mai grea mostenire seismica nu e doar cea a cladirilor, ci aceea a mentalitatii, conform careia ajungem sa tratam cu superficialitate pregatirea”, spune Matei Sumbasacu, fondatorul asociatiei Re:Rise, inginer constructor cu masterat in analiza si structura cladirilor cu risc seismic.
Campania include un exercitiu demonstrativ in scoli, in saptamana 4-8 martie. 20 de scoli din Bucuresti isi vor deschide portile pentru trainerii Asociatiei pentru Educatie, Dezvoltare si Implicarea Tineretului – E.D.I.T. care vor instrui 2.000 de elevi despre comportamentul corect inainte, in timpul si dupa un cutremur. Orele de pregatire pentru cutremur sau simularile anuale sunt necesare in orice oras cu risc seismic, iar campania-fulger din aceasta saptamana ar putea deveni model de actiune anuala, preluata de autoritatile scolare.
Miriam