Stiri Internationale de ultima ora

Sicriul reginei Elisabeta a II-a, depus la Westminster Hall

Westminster Hall, unde este depus miercuri sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii până la funeraliile de stat din 19 septembrie, este cea mai veche clădire a Palatului Westminster şi deţine un rol central în istoria Marii Britanii, relatează AFP.

Clădirea datează din secolul al XI-lea şi a fost sediul administrativ şi juridic al Angliei timp de secole, Parlamentul, tribunalele şi birourile membrilor guvernului având sediul în interiorul sau în jurul Westminster Hall.

Aici s-au desfăşurat procesele regelui Charles I, a lui Guy Fawkes, figură a Complotului Prafului de Puşcă, a lui William Wallace, unul din principalii lideri în timpul Războaielor Scoţiene de Independenţă, şi a martirului Thomas More.

Construcţia Westminster Hall şi a zidurilor sale de piatră de doi metri grosime a început în 1097 în timpul domniei lui William al II-lea, fiul lui William Cuceritorul, şi a fost finalizată doi ani mai târziu. Este cea mai mare sală din Anglia şi probabil din Europa.

Clădirea imensă are 73 de metri lungime şi 20 de metri lăţime.

Acoperişul său din lemn, o capodoperă arhitecturală comandată în 1393 de regele Richard al II-lea, este cel mai mare acoperiş medieval din lemn care mai există încă în Europa de Nord.

Sala a supravieţuit incendiului din Parlament în 1834, care a distrus în mare parte Palatul Westminster, şi a exploziei unei bombe în 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Westminster Hall a găzduit sărbători regale şi banchete de încoronare, însă este renumită pentru că este folosită în mod excepţional pentru a expune trupurile personalităţilor decedate, o tradiţie numită “lying-in-state”.

Păzit 24 de ore din 24, sicriul este aşezat pe o platformă înălţată în centrul sălii pentru a permite publicului să-i aducă un ultim omagiu defunctului.

Prin acest proces, trupul lui William Gladstone, de patru ori premier, a fost expus la Westminster Hall în 1898. De atunci, această onoare a fost acordată doar suveranilor, soţiilor lor şi câtorva personalităţi, inclusiv premierului Winston Churchill, în 1965.

Ultimul sicriu expus în acest loc extrem de simbolic este cel al mamei reginei Elisabeta a II-a, care a murit în 2002. Se estimează că 200.000 de persoane au trecut pe lângă sicriul “Reginei Mame”.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns