Stiri Internationale de ultima ora

Sicriul reginei Elisabeta a II-a, depus la Westminster Hall

Westminster Hall, unde este depus miercuri sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii până la funeraliile de stat din 19 septembrie, este cea mai veche clădire a Palatului Westminster şi deţine un rol central în istoria Marii Britanii, relatează AFP.

Clădirea datează din secolul al XI-lea şi a fost sediul administrativ şi juridic al Angliei timp de secole, Parlamentul, tribunalele şi birourile membrilor guvernului având sediul în interiorul sau în jurul Westminster Hall.

Aici s-au desfăşurat procesele regelui Charles I, a lui Guy Fawkes, figură a Complotului Prafului de Puşcă, a lui William Wallace, unul din principalii lideri în timpul Războaielor Scoţiene de Independenţă, şi a martirului Thomas More.

Construcţia Westminster Hall şi a zidurilor sale de piatră de doi metri grosime a început în 1097 în timpul domniei lui William al II-lea, fiul lui William Cuceritorul, şi a fost finalizată doi ani mai târziu. Este cea mai mare sală din Anglia şi probabil din Europa.

Citeste  Jaf la frontieră: 30 de vameși au fost arestați

Clădirea imensă are 73 de metri lungime şi 20 de metri lăţime.

Acoperişul său din lemn, o capodoperă arhitecturală comandată în 1393 de regele Richard al II-lea, este cel mai mare acoperiş medieval din lemn care mai există încă în Europa de Nord.

Sala a supravieţuit incendiului din Parlament în 1834, care a distrus în mare parte Palatul Westminster, şi a exploziei unei bombe în 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Westminster Hall a găzduit sărbători regale şi banchete de încoronare, însă este renumită pentru că este folosită în mod excepţional pentru a expune trupurile personalităţilor decedate, o tradiţie numită “lying-in-state”.

Păzit 24 de ore din 24, sicriul este aşezat pe o platformă înălţată în centrul sălii pentru a permite publicului să-i aducă un ultim omagiu defunctului.

Prin acest proces, trupul lui William Gladstone, de patru ori premier, a fost expus la Westminster Hall în 1898. De atunci, această onoare a fost acordată doar suveranilor, soţiilor lor şi câtorva personalităţi, inclusiv premierului Winston Churchill, în 1965.

Citeste  Ce schimbari urmeaza pentru britanici dupa decesul Reginei Elisabeta a II-a

Ultimul sicriu expus în acest loc extrem de simbolic este cel al mamei reginei Elisabeta a II-a, care a murit în 2002. Se estimează că 200.000 de persoane au trecut pe lângă sicriul “Reginei Mame”.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *