Stiri Internationale de ultima ora

NASA cumpără praf de pe Lună. Cât oferă pe o mostră

Agenţia spaţială americană (NASA) a semnat patru contracte cu patru companii care propun aducerea pe Terra a unor eşantioane prelevate de pe Lună la preţuri cuprinse între 1 dolar şi 15.000 de dolari, documente ce vizează în special stabilirea unui precedent juridic în privinţa exploatării de resurse extraterestre de către sectorul privat, potrivit AFP.

“Este extraordinar că vom putea să cumpărăm regolit lunar de la patru companii cu o sumă totală de 25.001 de dolari”, a declarat Phil McAlister, coordonatorul acestui program demarat de NASA.

În schimbul acestor sume, companiile în cauză – Lunar Outpost (contract de 1 dolar), iSpace Japan şi iSpace Europe (contracte de 5.000 de dolari fiecare) şi Masten Space Systems (contract de 15.000 de dolari) – vor trebui să se descurce pe cont propriu pentru a organiza misiuni de aselenizare, pentru a preleva câteva zeci sau sute de grame de eşantioane, pentru a le fotografia şi pentru a realiza un transfer de proprietate la faţa locului în favoarea NASA.

Citeste  Ucraina e intesata de agenti CIA

Roboți care vor recolta praf lunar

Aceste companii vor trimite roboţi în misiuni de aselenizare deja programate, finanţate de alte entităţi decât NASA, şi care sunt prevăzute pentru anii 2022 şi 2023.

Aducerea eşantioanelor pe Terra nu este prevăzută în acest stadiu, întrucât obiectivul principal al iniţiativei este acela de a demara o nouă fază a explorării spaţiale, la care sectorul privat participă pentru a găsi minereuri şi alte resurse, precum apă, necesare vieţii şi producţiei de carburanţi în afara Terrei – toate aceste operaţiuni fiind protejate din punct de vedere juridic.

“Este foarte important să stabilim precedentul în baza căruia entităţile din sectorul privat vor putea să extragă şi să obţină aceste resurse”, a explicat Mike Gold, un înalt oficial de la NASA, care coordonează departamentul de relaţii internaţionale.

“Acest fapt va crea un precedent pe plan intern şi pe plan extern”, a adăugat el.

Statele Unite doresc să stabilească un precedent, întrucât nu există un consens internaţional în ceea ce priveşte drepturile de proprietate în afara Terrei. Puterile spaţiale rivale, Rusia şi China, au păreri divergente faţă de cele susţinute de administraţia de la Washington.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *