Stiri Internationale de ultima ora

O mare publicație din Budapesta titrează: Je suis român

Scandalul de rasism în care a fost implicată marți seară brigada de arbitri din România la meciul din Liga Campionilor dintre PSG și Istanbul Bașakșehir a avut ecouri și la Budapesta. Editorialistul Pataki Tamas de la publicația Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară) a scris joi un editorial ieșit din comun. Cu titlul „Je suis român”, Pataki Tamas a acuzat corectitudinea politică din jurul scandalului de rasism creat de arbitrul român Sebastian Colțescu, la meciul Paris Saint Germain – Istanbul Bașakșehir.

 În apărarea lui Colțescu

„Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puțin. Când Sebastian Colțescu a rostit acel cuvânt nu a crezut că se va sfârși cariera lui”, scrie ziaristul maghiar.

Pataki Tamas subliniază că gestul arbitrului român i-a dat ocazia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să vorbească despre „fotbaliștii care se aruncă pe teren ca niște fete plângăcioase, sensibile, care plâng pentru dreptate”.

Jurnalistul maghiar spune că Sebastian Colțescu nu l-a catalogat altfel pe antrenorul secund al formaţiei Istanbul Bașakșehir, ci doar l-a indicat ca fiind „cel negru”.

Citeste  China realizeaza prima centrala energetica in spatiu

El face o paralelă și spune că dacă negru în „Black Lives Matter” este în regulă, atunci și „negru” din limba română poate fi folosit fără problemă.

Ziaristul maghiar concluzionează: „Așadar, astăzi „je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și rasismului să revolte”.

Arbitrul român Sebastian Colţescu este acuzat de rasism, după ce, la începutul partidei PSG – Istanbul Başakşehir din Liga Campionilor, i-a cerut centralului Ovidiu Hațegan să îi dea un cartonaș galben pentru proteste lui Pierre Webo, indicându-l pe fostul atacant camerunez folosind cuvintele „ăla negru”.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *