Stiri Internationale de ultima ora

Medicul chinez care a tras semnalul de alarmă pentru coronavirus a murit

Medicul chinez care a lansat primul avertisment despre noul tip de coronavirus detectat în oraşul Wuhan în luna decembrie a murit, potrivit mai multor companii mass-media din China, citate de CNN.
Li Wenliang, un medic de 34 de ani din Wuhan, a dat lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie, când a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat un mesaj în care afirma că şapte pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom acut respirator sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra.
La scurt timp după publicarea mesajului, Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândea zvonuri şi ştiri false. A devenit unul dintre medicii anchetaţi de poliţie că ar fi încercat să dezvăluie informaţii confidenţiale despre acest virus mortal în primele săptămâni ale epidemiei, care a contaminat peste 28.000 de persoane şi a ucis peste 560.
Li Wenliang a fost spitalizat pe 12 ianuarie după ce a contractat virusul de la unul dintre pacienţii săi. Infecţia sa cu coronavirus a fost confirmată pe 1 februarie.
În aceeaşi zi din decembrie când Li şi-a anunţat prietenii de pe WeChat în legătură cu noul tip de virus, o notificare de urgenţă a fost emisă de Comisia pentru Sănătate a Municipalităţii din Wuhan, care informa instituţiile medicale din oraş că o serie de pacienţi de la o piaţă locală de fructe de mare – Huanan Seafood Wholesale Market – sufereau de “o formă necunoscută de pneumonie”.
“Nicio organizaţie şi niciun individ nu are permisiunea de a transmite către public informaţii despre tratament fără o autorizaţie”, preciza acea notificare.
În primele ore ale zilei de 31 decembrie, autorităţile sanitare din Wuhan au organizat o întâlnire de urgenţă pentru a discuta despre epidemie. La finalul ei, Li a fost somat de reprezentanţii spitalului în care lucra să explice modul în care a aflat despre acele cazuri, a precizat cotidianul chinez Youth Daily, cu sediul în Beijing.
În aceeaşi zi, autorităţile din Wuhan au anunţat epidemia şi au alertat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pe 3 ianuarie, Li a fost chemat la un post local de poliţie şi a primit o mustrare pentru “răspândirea de zvonuri online” şi pentru “perturbarea severă a ordinii sociale” prin intermediul mesajului său de pe mesageria WeChat.
Li a trebuit să semneze o declaraţie – jurnaliştii de la CNN deţin o fotografie a acesteia – în care şi-a recunoscut “infracţiunea” şi şi-a luat angajamentul de a nu mai comite “alte acţiuni ilegale” în viitor.
Medicul chinez se temea că urma să fie arestat. “Familia mea ar fi foarte îngrijorată dacă eu mi-aş pierde libertatea pentru câteva zile”, a declarat el pentru CNN într-un mesaj pe WeChat, în care dezvăluia că tuşea prea mult şi respira cu prea mare dificultate pentru a putea să discute la telefon cu jurnaliştii postului american.
A fost în cele din urmă eliberat de poliţie, dar a revenit să lucreze la Wuhan Central Hospital, deşi se simţea lipsit de speranţă în legătură cu reacţia autorităţilor chineze.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns