Stiri Internationale de ultima ora

Medicul chinez care a tras semnalul de alarmă pentru coronavirus a murit

Medicul chinez care a lansat primul avertisment despre noul tip de coronavirus detectat în oraşul Wuhan în luna decembrie a murit, potrivit mai multor companii mass-media din China, citate de CNN.
Li Wenliang, un medic de 34 de ani din Wuhan, a dat lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie, când a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat un mesaj în care afirma că şapte pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom acut respirator sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra.
La scurt timp după publicarea mesajului, Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândea zvonuri şi ştiri false. A devenit unul dintre medicii anchetaţi de poliţie că ar fi încercat să dezvăluie informaţii confidenţiale despre acest virus mortal în primele săptămâni ale epidemiei, care a contaminat peste 28.000 de persoane şi a ucis peste 560.
Li Wenliang a fost spitalizat pe 12 ianuarie după ce a contractat virusul de la unul dintre pacienţii săi. Infecţia sa cu coronavirus a fost confirmată pe 1 februarie.
În aceeaşi zi din decembrie când Li şi-a anunţat prietenii de pe WeChat în legătură cu noul tip de virus, o notificare de urgenţă a fost emisă de Comisia pentru Sănătate a Municipalităţii din Wuhan, care informa instituţiile medicale din oraş că o serie de pacienţi de la o piaţă locală de fructe de mare – Huanan Seafood Wholesale Market – sufereau de “o formă necunoscută de pneumonie”.
“Nicio organizaţie şi niciun individ nu are permisiunea de a transmite către public informaţii despre tratament fără o autorizaţie”, preciza acea notificare.
În primele ore ale zilei de 31 decembrie, autorităţile sanitare din Wuhan au organizat o întâlnire de urgenţă pentru a discuta despre epidemie. La finalul ei, Li a fost somat de reprezentanţii spitalului în care lucra să explice modul în care a aflat despre acele cazuri, a precizat cotidianul chinez Youth Daily, cu sediul în Beijing.
În aceeaşi zi, autorităţile din Wuhan au anunţat epidemia şi au alertat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pe 3 ianuarie, Li a fost chemat la un post local de poliţie şi a primit o mustrare pentru “răspândirea de zvonuri online” şi pentru “perturbarea severă a ordinii sociale” prin intermediul mesajului său de pe mesageria WeChat.
Li a trebuit să semneze o declaraţie – jurnaliştii de la CNN deţin o fotografie a acesteia – în care şi-a recunoscut “infracţiunea” şi şi-a luat angajamentul de a nu mai comite “alte acţiuni ilegale” în viitor.
Medicul chinez se temea că urma să fie arestat. “Familia mea ar fi foarte îngrijorată dacă eu mi-aş pierde libertatea pentru câteva zile”, a declarat el pentru CNN într-un mesaj pe WeChat, în care dezvăluia că tuşea prea mult şi respira cu prea mare dificultate pentru a putea să discute la telefon cu jurnaliştii postului american.
A fost în cele din urmă eliberat de poliţie, dar a revenit să lucreze la Wuhan Central Hospital, deşi se simţea lipsit de speranţă în legătură cu reacţia autorităţilor chineze.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns