Stiri Internationale de ultima ora

Captagon, drogul teroristilor, tot mai prezent in Europa

Numit drogul teroristilor, fiind folosit mai ales de luptatorii gruparii Stat Islamic – ISIS – captagonul e tot mai prezent in Europa.

Potrivit Deutsche Welle, acest psihostimulant e folosit la scara larga in Orientul Mijlociu, iar acum e tot mai prezent in Europa. Ce este captagonul si de unde vine?

Agentii vamali din Germania au capturat cantitati mari de Captagon, langa orasul Aachen. Ultima captura, 300 de kilograme, are o valoare de piata de 60 de milioane de euro, si este cea mai mare din Germania.

Numit si „cocaina saracului”, Captagonul este tot mai folosit in Orientul Mijlociu, Nordul Africii si acum tot mai frecvent in Europa. Se crede ca acest drog este consumat in Europa mai mult decat se credea pana acum.

DW aminteste ca este interzis, din 1986, de mai toate tarile, iar folosirea lui in scopuri medicale a fost oprita. Cu toate acestea, la inceputul anilor 2000, a aparut o noua versiune a Captagon, atat in Orientul Mijlociu, cat si in estul Europei.

Ce este Captagonul?

Captagon este un drog sintetic, fabricat initial in anii 60 si 70 pentru tratarea deficientelor de atentie. Pastilele contin fenethilina, o amfetamina sintetica, precum si cafeina si alte substante psihotrope. Efectele sale asupra sistemului nervos sunt asemanatoare cu cele ale amfetaminei. Captagon induce stari euforice, duce la disparitia somnului si creste performantele fizice si mentale. Insa provoaca dependenta, duce la tulburari cognitive si boli de inima.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!