Stiri de ultima ora din Turism

Frizele Partenonului ar putea fi împărțite de Grecia și Anglia

Preşedintele British Museum din Londra s-a declarat deschis în faţa posibilităţii de a semna un acord cu Primăria din Atena privind partajarea Frizelor Parthenonului, subiectul unei dispute îndelungate între Regatul Unit şi Grecia, informează AFP.

De la începutul secolului al XX-lea, Grecia solicită în mod oficial – dar fără succes – restituirea unei frize de 75 de metri desprinsă din templul Parthenon, precum şi a uneia dintre celebrele cariatide provenind din Erechtheion, un mic templu din Antichitate aflat de asemenea pe Acropola din Atena, ambele piese fiind deţinute de British Museum.

Londra afirmă că sculpturile au fost “achiziţionate legal” în 1802 de diplomatul britanic Thomas Bruce, al şaptelea conte de Elgin, care le-a vândut apoi către British Museum. Grecia susţine însă că operele de artă au făcut obiectul “unui furt” atunci când ţara se afla încă sub ocupaţie otomană.

“Cred că un acord este posibil pentru a prezenta istoria lor atât la Atena, cât şi la Londra, dacă abordăm această situaţie fără idei preconcepute şi fără prea multe linii roşii”, a declarat George Osborne, preşedintele consiliului de administraţie de la British Museum, marţi seară, pentru postul radiofonic LBC.

Citeste  Va pregatiti de vacanta ? Iata care e situatia in privinta restrictiilor COVID in Europa

Întrebat dacă un acord ar putea fi încheiat pentru ca aceste frize să fie expuse pentru o perioadă în Grecia şi să revină apoi la Londra, George Osborne a spus că “acest tip de aranjament” ar fi posibil, deoarece “ar fi ceva care ar permite oamenilor să le vadă în toată splendoarea lor la Atena şi să le vadă alături de exemple din alte civilizaţii la Londra”.

Opinia publică britanică a devenit în ultimii ani tot mai favorabilă faţă de retrocedarea acestor frize: 59% dintre respondenţi sunt de părere că frizele aduse de Lordul Elgin aparţin Greciei, potrivit celui mai recent sondaj realizat de institutul englez YouGov, în contextul în care acest procent era de doar 37% într-un sondaj din 2014.

Influentul cotidian britanic The Times, care a susţinut întotdeauna cu frenezie politicile adoptate de British Museum, s-a pronunţat şi el în luna ianuarie în favoarea retrocedării frizelor.

Într-un registru mai larg, presiunea devine tot mai mare asupra instituţiilor culturale europene pentru ca ele să restituie ţărilor de origine diverse obiecte furate în epoca colonială.

Citeste  Statuia Iisus Mântuitorul va fi restaurată

Anul trecut, Universitatea Cambridge a restituit în mod oficial Nigeriei o sculptură – un cocoş turnat în bronz – furată în urmă cu un secol, marcând o premieră pentru Regatul Unit.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *