Stiri Justitie de ultima ora

Doi eurodeputați au recunoscut că s-au plimbat în Qatar pe banii emirului

Europarlamentarul belgian Marc Tarabella a omis să declare o călătorie plătită de Qatar, a recunoscut duminică avocatul său, la câteva zile după ce colega sa Marie Arena a raportat o “omisiune” similară cu privire la o călătorie în emirat, în contextul unui presupus scandal de corupţie în Parlamentul European, transmite France Presse.

După ce a pus sub acuzare patru persoane pentru presupuse fapte de corupţie în beneficiul Qatarului, justiţia belgiană a cerut ridicarea imunităţii lui Marc Tarabella, un apropiat al lui Pier-Antonio Panzeri, un fost deputat italian aflat în centrul scandalului, de la domiciliul căruia au fost confiscate 600.000 de euro în numerar.

Tarabella, a cărui locuinţă a fost de asemenea percheziţionată, neagă orice implicare, dar eurodeputatul socialist recunoaşte că a făcut o călătorie în februarie 2020 plătită de Qatar fără să o declare Parlamentului UE, aşa cum era obligat să facă.

“A fost invitat (…) la un congres. Organizaţia a fost cea care a plătit”, a declarat avocatul său, Maxim Toller, pentru postul belgian de televiziune RTL. “Încă nu a declarat-o (…). A plecat apoi în Ghana, apoi a fost pandemia de COVID (…). Colaboratoarea sa îi reaminteşte să facă acest lucru, dar termenul a trecut”, a explicat el, subliniind “realitatea din teren”.

“El va reglementa lucrurile (…). Nu există nimic ilegal în a avea o călătorie plătită de o organizaţie”, a insistat avocatul, subliniind că alesul “a mers să vadă construcţia stadioanelor şi a cerut să se întâlnească cu muncitorii”.

Marc Tarabella subliniase în noiembrie în hemiciclu “evoluţia pozitivă” a drepturilor în Qatar – în numele “realpolitik-ului” şi ca o “încurajare”, potrivit lui Maxim Toller.

De asemenea, avocatul a încercat să explice “prietenia” clientului său cu Pier-Antonio Panzeri: “Nu este un mic italian într-o trattoria (…). A fost ales de trei ori ca europarlamentar, (este) o persoană foarte respectată (…). Este foarte posibil ca acesta să-l fi sfătuit într-adevăr (pe Tarabella) să spună aşa ceva”, fără ca acesta din urmă “să-şi imagineze” că alesul italian “ar fi monetizat prietenia lor”.

Miercuri, eurodeputata socialistă belgiană Marie Arena a recunoscut, de asemenea, că a omis să declare o misiune în Qatar în mai 2022, plătită de emirat, dând vina pe secretariatul său pentru “omisiune” şi referindu-se la “un document destul de complicat de completat”, potrivit declaraţiilor sale pentru presa belgiană.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns