Stiri Internationale de ultima ora

Condamnat să își plătească fosta soție pentru treburile casnice

Un bărbat din China a fost condamnat să-i plătească despăgubiri de mai multe mii de dolari fostei soţii pentru munca domestică prestată în timpul celor cinci ani de căsnicie, într-o hotărâre de divorţ fără precedent care a declanşat discuţii pe tema muncii domestice neremunerate.

Wang, o femeie casnică, a solicitat ca soţul ei să-i plătească 24.700 de dolari după ce acesta a înaintat cerea de divorţ la un tribunal districtual din Beijing, în luna octombrie. Wang a spus că a fost lăsată să se ocupe singură de copilul cuplului şi de treburile casnice, în timp ce soţului ”nu-i prea păsa şi nici nu participa la vreo sarcină domestică”, a relatat China National Radio (CNR).

Tribunalul a dispus ca soţul să-i plătească lui Wang circa 7.700 de dolari drept ”compensaţii pentru munca domestică” după ce proprietatea comună a fost împărţită în mod egal între cei doi. Wang a primit totodată custodia fiului şi plata unei pensii alimentare de 300 de dolari pe lună, potrivit CNR.

Premieră în China

Decizia este prima de acest fel pe baza noului cod civil din China, un pachet legislativ extins despre care guvernul chinez şi juriştii spun că va proteja mai bine drepturile individuale. Intrat în vigoare în ianuarie, include o clauză care permite unui soţ să solicite la divorţ compensaţii băneşti din partea partenerului dacă a îndeplinit mai multe responsabilităţi legate de îngrijirea copiilor şi a rudelor vârstnice.

Hotărârea, relatată pentru prima dată de presa locală la începutul lunii februarie, a devenit săptămâna aceasta un subiect popular pe Weibo, o platformă chineză asemănătoare Twitter, după ce a fost creat un hashtag care atrage atenţia asupra deciziei. De miercuri, hashtag-ul a fost vizionat de peste 500 de milioane de ori. În timp ce unii internauţi au salutat decizia ca o recunoaştere a muncii domestice, dificile şi neremunerate, alţii au spus că suma este insuficientă pentru a compensa cinci ani de treburi casnice şi munca de îngrijire a unui copil.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns