Stiri Internationale de ultima ora

Scurgere de lichid pe Stația Spațială Internațională

O ieşire de rutină în spaţiu, care ar fi trebuit efectuată de doi cosmonauţi ruşi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a fost anulată chiar în momentul începerii sale după ce controlorii de zbor au observat o scurgere de lichid provenind de la o capsulă Soyuz andocată, potrivit unui transmisiuni video realizate de NASA, informează Reuters.

Jetul de lichid, care apărea în transmisiunea live a NASA asemenea unui şuvoi de particule asemănătoare fulgilor de zăpadă, emana din secţiunea posterioară a capsulei Soyuz MS-22 şi a fost descris de un comentator de la NASA ca o scurgere a unui lichid de răcire.

NASA a anunţat că niciunul dintre cei şapte membri ai echipajului curent al ISS – trei cosmonauţi ruşi, trei astronauţi americani ai NASA şi un astronaut japonez – nu se află în pericol.

Incidentul a avut loc chiar în momentul când doi dintre cosmonauţi, comandantul echipajului, Serghei Procopiev, şi inginerul de zbor Dimitri Petelin, era echipaţi în combinezoane şi se pregăteau pentru o ieşire în spaţiu planificată în vederea mutării unui radiator de pe un modul pe un altul în cadrul segmentului rusesc al ISS.

Un oficial din cadrul centrului de comandă rus, cu sediul în apropiere de Moscova, le-a transmis lui Procopiev şi Petelin printr-o transmisiune radio că ieşirea în spaţiu a fost anulată, iar inginerii depun eforturi pentru a determina natura şi originea scurgerii.

Comentatorul NASA Rob Navias, care a transmis în direct de la Johnson Space Center din Houston, a spus că ieşirea în spaţiu a fost anulată din cauza scurgerii, care s-a produs începând cu ora 19:45 EST (01:45 GMT, joi).

Potrivit lui Rob Navias, capsula Soyuz a sosit lângă Staţia Spaţială Internaţională în septembrie, transportându-i la bordul ISS pe Procopiev şi Petelin, precum şi pe astronautul american Frank Rubio, şi a rămas andocată pe partea dinspre Terra a laboratorului orbital.

Ieşirea în spaţiu care ar fi trebuit să aibă loc miercuri a mai fost amânată o dată, la sfârşitul lui noiembrie, din cauza unor pompe de răcire defecte din combinezoanele cosmonauţilor, a precizat Navias.

Ieşirea în spaţiu ar fi fost cea de-a 12-a realizată anul acesta pe ISS şi cea de-a 257-a din istoria de 22 de ani a staţiei spaţiale în scopul realizării unor lucrări de asamblare, mentenanţă şi îmbunătăţiri, potrivit NASA.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns