Stiri Internationale de ultima ora

Neglijenta a serviciilor secrete austriece ?

Kujtim Fejzulai, teroristul ISIS, care a omorat patru oameni la Viena, incercase sa cumpere arme de putere din Slovacia.

Alertate de slovaci, serviciile secrete austriece nu au facut cercetari suplimentare, asta desi Fejzulai, 20 de ani, albanez cu cetatenie austriaca si macedoneana, fusese arestat pentru activitati jihadiste. Dar apoi eliberat, gratie unei legi care e mai blanda cu cei foarte tineri.

Cam cu o luna inainte de atentatul de la Viena, de acum cateva zile, politia din Slovacia a anuntat autoritatile austriece ca “persoane suspecte” au venit din Austria in Slovacia sa incerce sa cumpere o pusca de mare putere, mai exact un AK 47. Nu au reusit, pentru ca nu aveau permis de port arma.

“Politia slovaca a remarcat in vara ca persoane dubioase din Austria au incercat sa cumpere armament din Slovacia. Tranzactia nu a avut loc” – a precizat purtatoarea de cuvant a politiei slovace. Autoritatile austriece de resort au fost imediat informate.

De ce serviciile secrete austriece sau politia nu au facut niciun fel de cercetari pentru a afla cine sunt cei care au incercat sa cumpere AK 47 din Slovacia ramane un mister. Fejzulai, cu dubla cetatenie (Austria si Macedonia de Nord) era nascut si crescut si Austria. El a fost arestat pentru ca a incercat sa se alature gruparii Stat Islamic, dar eliberat rapid, gratie unei legi care permite suspendarea arestului in cazul in care e vorba de infractori foarte tineri.

Teroristul a deschis focul la intamplare, in centrul Vienei, omorand patru persoane si ranind alte 13. Atacul a fost revendicat de ISIS. Initial, autoritatile austriece au banuit ca ar fi fost un grup de cel putin doi atentatori, insa apoi au ajuns la concluzia ca, cel mai probabil, a actionat singur. Dar chiar daca a actionat singur, teroristul nu e ceea ce se numeste un lup singuratic. El face parte dintr-o celula ISIS din Europa, destul de extinsa. Dupa atacul de la Viena s-au regasit ramificatii si in Elvetia si au fost arestate cel putin 15 persoane.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns