Stiri Justitie de ultima ora

Comisia Europeană speră să adopte un nou cadru juridic privind transferul datelor personale

Comisia Europeană a indicat luni că speră să adopte ‘până în vară’ un nou cadru juridic pentru transferul datelor personale din Uniunea Europeană către Statele Unite, cadru devenit şi mai urgent odată cu amenda record aplicată Meta, transmite AFP.

Meta a primit o amendă de 1,2 miliarde de euro pentru că a transferat datele personale ale unor utilizatori europeni ai Facebook către SUA, încălcând regulile europene.

Comisia irlandeză pentru protecţia datelor (DPC), acţionând în numele UE, i-a cerut să suspende orice transfer ‘în următoarele cinci luni’. Grupul american şi-a anunţat intenţia de a face apel.

‘Suntem pe cale să finalizăm un cadru de protecţie (pentru transferul datelor personale) între UE şi Statele Unite’, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. ‘Sperăm că va fi instituit până în vară’, a indicat el.

‘Aceasta ar garanta stabilitatea şi securitatea juridice cerute de companii, în acelaşi timp garantând o protecţie strictă a vieţii private a cetăţenilor’, a spus Wigand, adăugând că ‘garanţiile negociate cu Statele Unite (…) se vor aplica tuturor transferurilor transatlantice de date’.

Citeste  Un cuplu de romani, la jaf in parcarile elvetiene

Preşedintele american Joe Biden şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns la un acord de principiu în martie 2022 în privinţa unui nou cadru juridic, crucial pentru economia digitală.

Cele două mecanisme juridice instituite anterior pentru a le permite companiilor să transfere aceste date ale europenilor spre SUA au fost invalidate de justiţia europeană – cel mai recent, ‘Privacy Shield’, printr-o decizie din 2020 – din cauza temerilor legate de supravegherea de către serviciile americane.

Comisia Europeană este în curs de a ţine cont de avizul emis de Comitetul european al protecţiei datelor (CEPD) cu privire la noul cadru propus, ce va trebui să primească şi aprobarea statelor membre înainte de adoptarea unei ‘decizii de adecvare’. În avizul dat la sfârşitul lunii februarie, CEPD saluta progrese semnificative, subliniind însă că rămân necesare clarificări.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns