Stiri Justitie de ultima ora

Pana la sfarsitul anului, pedofilii, proxenetii si violatorii vor fi inscrisi intr-un Registru National

Inspectoratul General al Politiei Romane – IGPR – a anuntat ca pana la 31 decembrie, 2020, va implementa Registrul National automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Acest registru a fost pus la punct in scopul prevenirii si combaterii faptelor de natura sexuala prevazute de legea penala. Concret, este vorba despre autorii infractiunilor de : trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cersetoriei, folosire a unui minor in scop de cersetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostitutiei infantile, viol, agresiune sexuala, act sexual cu un minor, corupere sexuala a minorilor, racolare a minorilor, hartuire sexuala, folosire abuziva a functiei in scop sexual, pornografie infantila, ultraj contra bunelor moravuri si incest.

Peste 45.000 de persoane sunt in evidenta

In acest moment, peste 45.000 de persoane sunt inscrise in evidentele cazierului judiciar fac si obiectul Registrului. Aceste persoane au savarsit infractiuni prevazute de Legea 118/2019.

Obligatiile pe care le au persoanele inscrise in registru

Citeste  Infiintarea Registrului national al traficantilor de droguri

Cei inscrisi in Registru au obligatia de a se prezenta periodic, cel putin o data la trei luni, la organele de politie, pentru a comunica informatii despre activitatea profesionala, mijloacele de existenta, persoanele minore, in varsta, cu dizabilitati sau vulnerabile cu care locuiesc sau au intrat in contact, in special unitatile de invatamant, taberele sau spitalele de copii, adresa unde locuiesc.

Politia Romana precizeaza ca nu vor fi trecute in Registru persoanele care erau minore la data comiterii faptei, cu exceptia cazurilor in care instanta de judecata dispune acest lucru in mod expres.

Stergerea din Registru

Persoanele inscrise in Registru pot fi scoase din evidente in urmatoarele cazuri: cand faptele savarsite nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni; daca s-a dispus renuntarea la urmarirea penala sau clasarea ori daca s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal; daca au trecut 10 ani de la data cand s-a pronuntat o hotarare definitiva de renuntare la aplicarea pedepsei; la implinirea varstei de 85 de ani; daca au trecut 20 de ani de la data introducerii in Registru.

Citeste  27 de migranti clandestini au fost prinsi in Delta, in zona Sf.Gheorghe

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns