Stiri Actuale de ultima ora

Noi controverse : apeluri pentru vaccinarea pasarilor

Guvernele ar trebui sa ia in calcul vaccinarea efectivelor de pasari impotriva gripei aviare – afirma  Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala – OIE.

Expertii OIE afirma ca, prin vaccinare, s-ar putea elimina pericolul ca acest virus, care a ucis deja sute de milioane de pasari si a infectat mamifere, sa se transforme intr-o noua pandemie.

 „Suntem pe cale sa iesim dintr-o criza a COVID in care fiecare tară si-a dat seama ca ipoteza unei pandemii este o realitate. Avand in vedere ca aproape toate tarile care fac comert international au fost infectate pana acum, poate ca ar fi timpul sa discutam despre vaccinare, pe langa sacrificarea sistematica, acest procedeu ramanand principalul instrument de control al bolii” – a declarat directorul general de la OIE, Monique Eloit.

Multe tari sunt reticente la ideea vaccinarii pasarilor, pentru ca exista o reticenta in a importa produse de la pasari vaccinate. Practic, marea majoritate a celor 180 de tari membre in Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala refuza ideea vaccinarii, tocmai din acest motiv: ar putea sa apara dezechilibre majore in comertul international.

Citeste  Florin Cîțu, desemnat premier

Situatia la nivel UE

Cele 27 de state membre UE au convenit anul trecut sa implementeze o strategie de vaccinare impotriva gripei aviare. Franta ar urma sa fie primul stat care implementează o astfel de strategie, începand, la toamna, cu efectivele de raţe.

 „Daca un bloc de state cum este UE, care este un mare exportator, va incepe sa se indrepte spre acea directie, se va inregistra un efect de ricoseu” – a apreciat directorul general de la OIE.

Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare ramane scazut, dar tarile trebuie sa se pregăteasca pentru orice modificare a status quo-ului, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns