Operatiunea a avut loc in orasul Antakya. Salvatorii romani din cadrul misiunii RO-USAR sunt angrenati in cautarea unei familii compuse din trei persoane: sot, sotie si un copil.
Familia a fost prinsa sub daramaturile unei cladiri de 8 etaje. Parintii au raspuns la comunicarea cu echipa de cautare-salvare si au fost scosi in viata de sub mormanul de moloz. Copilul insa a fost gasit fara suflare. Blocul, inalt de 9 etaje, a fost complet culcat la pamant de cutremurul devastator din zorii zilei de 6 februarie. Seismul a avut intensitatea de 7,8 pe Richter si a provocat cel putin 5400 de morti si a distrus zeci de mii de cladiri. Cutremurul s-a produs in zona de granita Turcia-Siria. In urma apelului la ajutor international, lansat de guvernul de la Ankara si a activarii Mecanismului European de Protectie Civila, guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de interventie in astfel de situatii din cadrul IGSU.
Alti 13 cetateni romani, surprinsi in Turcia de tragedia din 6 februarie, au fost adusi in tara cu o aeronava militara. Potrivit Ministerului roman al Apararii, din grup fac parte o mama cu doi copii, precum si noua studenti si profesorul coordonator. Ei au fost imbarcati intr-o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene Romane, la Adana, si au ajuns pe Aeroportul Otopeni. Acest grup se adauga celor opt cetateni romani si doi cetateni polonezi repatriati luni, dupa cutremurele din Turcia. Pană in acest moment, au fost repatriati 21 cetateni romani.
Miriam