Parlamentul din Slovacia voteaza o lege prin care transgenderii nu-si mai pot schimba sexul in documentele oficiale. Organizatiile de profil din Europa critica dur planurile legislativului slovac.
Proiectul de lege a trecut deja de prima lectura. Potrivit noilor reglementari, schimbarea sexului in documente va putea fi posibila doar daca un test genetic arata ca persoanei respective i s-a atribuit un sex gresit. Astfel, transgenderii nu vor mai putea face modificarea in actul de identitate sau in orice alt document oficial. Transgenderii sunt cei care se considera de sex opus. Unii isi fac operatie de schimbare de sex, altii doar se recomanda ca fiind de sexul opus, dar isi pastreaza organele genitale cu care s-au nascut.
O lege similara a fost aprobata de Ungaria, in 2020 si a provocat revolta asociatiilor pentru drepturile omului. In prezent, in Slovacia, transgenderii isi pot schimba numele si prenumele (numele de barbat si cele de femeie au terminatie diferita in limba slovaca) precum si sexul si numarul sexului pe cartile de identitate.
Noua lege prevede ca va fi posibila doar schimbarea numelui, nu si a celorlalte informatii. “De exemplu, o persoana poate avea sexul barbatesc in documente, dar isi poate schimba numele in nume de femeie. Va fi ca o stea galbena a timpurilor noastre. E inacceptabil sa poata fi identificati in acest fel” – a declarat Martin Macko, director la o organizatie pentru drepturile LGBTI.
Consiliul Europei cere parlamenarilor slovaci sa nu voteze schimbarea. Aprobarea noii legi va fi, cel mai probabil, respinsa de presedinta tarii, Zuzana Caputova, considera o politiciana liberala si apropiata cercurilor globaliste.
Constitutia slovaca recunoaste doar casatoria dintre un barbat si o femeie.
Miriam