“Toleranta zero fata de infractiuni!” – asa se numeste campania de informare lansata de Ministerul Justitiei, pentru a constientiza populatia cu privire la pedepsele aplicabile in cazul infractiunilor savarsite in timpul starii de urgenta.
Potrivit Codului Penal orice infractiune savarsita in timpul starii de urgenta se pedepseste in regim agravat. La pedeapsa prevazuta de lege pentru respectiva infractiune se adauga doi ani de inchisoare, precizeaza Ministerul Justitiei.
De exemplu, orice infractiune savarsita impotriva unor persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsita in regim agravat. La pedeapsa legala se pot adauga doi ani de inchisoare. Iar pentru concursul de infractiuni se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
„In cazul savarsirii a trei infractiuni de furt calificat in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 15 ani inchisoare. In cazul savarsirii a trei infractiuni de talharie calificata in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 18 ani si 4 luni inchisoare, daca fapta a fost savarsita in timpul noptii.”
Pedepse pentru cei care nu respecta izolarea/carantina
In cazul comiterii a trei infractiuni de zadarnicire a combaterii bolilor in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 ani si 4 luni inchisoare”, se arata in spotul campaniei Ministerului Justitiei.
Pedepse dure pentru speculanti
Pentru ca au aparut profitorii acestei crize, Ministerul Justitiei precizeaza ca actiunile unor persoane de a profita de declararea starii de urgenta pentru a distorsiona stocurile si vanzarea unor produse esentiale in contextul pandemiei (de exemplu: materiale sanitare, echipamente de protectie, produse biocide pentru dezinfectie, dispozitive medicale si kituri SARSCoV-2 etc.) pot fi pedepsite ca infractiune.
Miriam