Stiri Internationale de ultima ora

Casa Albă avertizează că invadarea Ucrainei este posibilă în zilele următoare

O invazie militară rusă a Ucrainei, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un ”atac rapid” asupra Kievului, este o ”posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat vineri Casa Albă, cerând cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de ”24 până la 48 de ore”, relatează AFP.

”Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan.

Această invazie poate ”interveni oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat el în faţa presei.

În acest context de tensiuni împinse la punctul culminant, aliaţii au atins un ”nivel remarcabil de unitate” în faţa Rusiei, a dat asigurări Jake Sullivan, avertizând Rusia că dacă va decide să invadeze Ucraina influenţa sa va fi ”diminuată”.

”Orice s-ar întâmpla, Occidentul este mai unit decât a fost de ani de zile, NATO a devenit mai puternică”, a precizat consilierul preşedintelui american.

”Nu spunem că a fost luată o decizie, că a fost luată o decizie finală de către preşedintele Putin” a afirmat el, apreciind că o cale către detensionare este încă posibilă, în special prin diplomaţie.

”Mă aştept ca preşedintele Biden să vorbească la telefon cu preşedintele Putin, dar nu am nimic de anunţat în acest moment”, a declarat Jake Sullivan jurnaliştilor.

Comandamentul european al aviaţiei militare a SUA, cu sediul în Germania, a anunţat vineri că o escadrilă de avioane de vânătoare F-16 va fi mutată din această ţară în România, transmite AFP.

Comunicatul US Air Force nu a precizat numărul de avioane care urmau să aterizeze la baza aeriană de la Feteşti.

Efectivele aeriene americane se vor alătura celor italiene deja desfăşurate la baza respectivă şi “vor colabora strâns cu aliaţii din regiunea Mării Negre pentru a întări securitatea regională în această perioadă de tensiuni provocate de desfăşurarea militară rusă în apropierea Ucrainei”, a comunicat comandamentul.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns