Stiri Actuale de ultima ora

A murit generalul Marin Dragnea

S-a stins din viaţă la 96 de ani veteranul de război general (retragere) Marin Dragnea. La numai 12 ani a devenit copil de trupă iar la 18 ani, în 1941, a plecat voluntar pe front cu o unitate de cavalerie. A participat, timp de 4 ani, la luptele crâncene atât din Campania de Est cât și din cea de Vest.
General Dragnea fost rănit la Stalingrad, fiind salvat de calul său, Mugurel, iar în decembrie 1942 a fost luat prizonier la Stalingrad.
Calul care mi-a salvat viața. Pe 6 august 1942, la Stalingrad, când marea bătălie de pe Volga era în plină desfășurare. Mă îndreptam, călare, spre pozițiile inamicului, în zona Kotelnikovo. La un moment dat, simțind pericolul, armăsarul meu Mugurel, care mă purtase 3000 de km în crâncene bătălii, un armăsar negru, a cabrat brusc, a făcut o scurtă întoarcere și a primit în plin, proiectilul de artilerie. Un snop de schije m-a ciuruit și pe mine. Sângeram. Au venit brancardierii.
Cu lacrimi, am apucat să mângâi pentru ultima oară, coama lui Mugurel, care se zbătea în ghearele morții. Suferea cumplit. În asemenea cazuri, la noi, la cavaleriști, există o lege. Să-i împuști pentru a le curma suferința. N-am avut tăria să-i curm durerea. Un prieten a scos pistolul și l-a împușcat. Detunătura parcă o simt și acum, la mulți ani după eveniment.”

În timpul bătăliei pentru eliberarea Oradiei Mari a suferit a doua rănire gravă, la brațul stâng, pe care era să-l piardă, râmânând cu un grad de invaliditate din acest motiv.

Citeste  Ministerul Apărării confirmă cumpărarea avioanelor F-16 din Norvegia
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns