Stiri Lifestyle de ultima ora

Ziua Star Wars

“Star Wars” (Războiul Stelelor), o operă spaţială de proporţii epice scrisă şi regizată de George Lucas, a avut premiera în 1977 şi a devenit aproape imediat un film cult. Chiar şi în ziua de azi, 40 de ani mai târziu, “Star Wars” rămâne unul dintre filmele cu cel mai mare succes financiar din toate timpurile, iar lansarea primului film din seria “Star Wars” în 1977 a schimbat definitiv faţa Hollywoodului.

Rolurile principale în acest prim film şi în celelalte două care vor forma prima trilogie sunt interpretate de Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher şi Alec Guinness.

Seria deschisă de lansarea din 1977 rămâne cea mai de succes franciză cinematografică din istorie, aducând încasări de peste 2,5 miliarde de dolari până în prezent. După cum observa celebrul critic de film Roger Ebert, “la fel precum ‘The Birth of a Nation’ şi ‘Citizen Kane’, ‘Star Wars’ a reprezentat un moment de cotitură pentru tehnologia cinematografică şi a influenţat foarte multe dintre filmele lansate ulterior”.

Citeste  Florarie online cu buchete de trandafiri

Într-adevăr, “Star Wars” a schimbat regulile jocului la Hollywood, deschizând o nouă eră a efectelor speciale în filme ce se adresează deopotrivă publicului de toate vârstele şi promit să te poarte în aventuri nemaivăzute în care singura limită este imaginaţia.

Numeroşi dintre cei mai apreciaţi regizori din prezent, nume precum Peter Jackson, Ridley Scott, Christopher Nolan sau James Cameron, invocă momentul “Star Wars” drept o uriaşă influenţă şi inspiraţie asupra carierelor lor.

“Star Wars” a avut un enorm impact cultural şi în alte domenii din afara cinematografiei şi inclusiv în politică – din moment ce Programul de Apărare Strategică al SUA din perioada Administraţiei Reagan a fost numit chiar aşa, “Star Wars”. Mai recent, preşedintele american Barack Obama obişnuia să folosească sintagma “să topeşti mintea ca un Jedi” pentru a descrie ceea ce unii oameni se aşteptau de la el să facă pentru a-i accepta unele dintre idei.

Prima Zi Star Wars a fost organizată la Toronto (Canada), în 2011. Evenimentul a inclus un concurs de cultură generală din universul primei trilogii, un concurs de costume, precum şi prezentarea unor scurte filme-tribut create de fani, parodii etc. În a doua parte a anului 2012 compania Disney a achiziţionat LucasFilm şi de atunci 4 mai se sărbătoreşte şi la Disneyland sau Walt Disney World.

Citeste  Vrei o imprimantă? Iată câteva sfaturi

Interesant este însă de amintit că universul “Star Wars” îşi are originile într-un alt univers SF, cel al seriei de cărţi “Dune”, de Frank Herbert. Publicată pentru prima oară în 1965, primul volum al seriei, “Dune”, este considerat o puternică sursă de inspiraţie pentru “Star Wars”, având în vedere importantele similitudini dintre personajele şi povestea din cele două.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns