Stiri Internationale de ultima ora

Un nou ministru de Finanțe la Londra

Fostul ministru britanic al Afacerilor Externe, Jeremy Hunt, a fost numit vineri de premierul Liz Truss în postul de ministru de Finanţe, devenit vacant după concedierea lui Kwasi Kwarteng, a anunţat Downing Street, transmite Reuters.

Jeremy Hunt, care anterior a ocupat şi portofoliile Sănătăţii şi Culturii, devine al patrulea ministru de Finanţe al Marii Britanii în tot atâtea luni.

În vârstă de 55 de ani, Jeremy Hunt a candidat de două ori, fără succes, pentru postul de lider al Partidului Conservator, prima dată fiind învins de Boris Johnson şi a doua oară de Liz Truss. Jeremy Hunt, prieten cu Boris Johnson şi David Cameron în perioada când cei trei erau studenţi la Oxford, este văzut drept un adept al unei poziţii de centru şi de aceea mulţi membri ai Partidului Conservator îl consideră drept o alegere responsabilă.

Pe lângă demiterea lui Kwasi Kwarteng, Downing Street a anunţat vineri şi alte schimbări în cadrul echipei de conducere a Trezoreriei, în speranţa de a linişti pieţele financiare după turbulenţele provocate de politica economică anunţată la finele lunii trecute. Astfel, Edward Argar îl va înlocui pe Chris Philp în postul de secretar şef al Trezoreriei, a doua cea mai importantă poziţie din cadrul departamentului.

Citeste  Atac intr-un centru comercial de langa Milano

În data de 23 septembrie, premierul Liz Truss şi ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, şi în paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul economiei de creştere pe termen lung.

Însă acest plan a declanşat o criză de încredere în Guvernul britanic, afectând valoarea lirei sterline şi preţul obligaţiunilor guvernamentale, astfel încât Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru a evita prăbuşirea fondurilor de pensii.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody’s au criticat la rândul lor strategia fiscală a Guvernului britanic. “Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare”, a declarat un purtător de cuvânt de la FMI.

Citeste  Amnesty International, semnal de alarmă față de Olimpiada de la Beijing
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns