Stiri de ultima ora din Politica

Ministrii de Interne si ai Justiei din tarile UE au luat in discutie primirea Romaniei si Bulgariei in Schengen

Asa-numitul Consiliu JAI (format din ministrii de interne si cei ai justitiei) a dezbatut ultimele volutii privind situatia din spatiul Schengen, cu accent pe management-ul granitelor externe ale Uniunii.

Presedintia rotativa a UE, asigurata in prezent de Cehia, a prezentat o informare privind extinderea spatiului de libera circulatie, in special privind situatia din Bulgaria, Croatia si Romania. Guvernele de la Bucuresti si Sofia au invitat, din proprie initiativa, experti nationali intr-o misiune de verificare tehnica a indeplinirii conditiilor de primire in Schengen. Ultima misiune de evaluare, cea finala, a avut loc in 2011 si concluzia a fost atunci ca atat Romania, cat si Bulgaria indeplinesc criteriile pentru a fi primite in spatiul de libera circulatie. Actuala misiune de evaluare inca e in desfasurare. In privinta Croatiei, lucrurile sunt mai clare. Desi au aderat la UE dupa noi si dupa bulgari, ei vor fi primiti in curand in Schengen.

Tehnic suntem gata de Schengen, dar lupta impotriva impotriva coruptiei inca ridica probleme

Din punct de vedere tehnic (personal, aparatura de supraveghere a frontierei, schimb de informatii etc) atat Romania, cat si Bulgaria sunt gata de aderare. Au spus-o in repetate randuri, atat Comisia Europeana, cat si Parlamentul European. Decizia finala insa este la nivel politic. Mai multe tari au fost reticente, de-a lungul vremii, din cauza ritmului prea lent in care se duce lupta impotriva coruptiei. Acum pare sa fi ramas doar Olanda printre statele UE care ezita sa dea unda verde. Decizia privind Romania si Bulgaria trebuie luata in unanimitate. Ziua decisiva va fi 8 decembrie, cand are loc Consiliul JAI, la care s-ar putea supune la vot aderarea noastra si a vecinilor bulgari. Oricum, la vot se ajunge doar in cazul in care exista indicii clare ca nu va exista vreun veto.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns