Stiri Economice de ultima ora

Cel mai mult s-au scumpit gazele

Gazele se afla in continuare in topul celor mai mari scumpiri inregistrate in ultimul an. Fata de septembrie anul trecut, in septembrie 2022, tarifele sunt mai mari cu 70,64 la suta. Sunt date publicate de Institutul National de Statistica – INS.

In topul marfurilor nealimentare care au inregistrat cele mai mari cresteri de pret in perioada analizata s-au aflat si combustibilii, cu un avans al preturilor de 28,85 la suta. La tarifele energiei electrice, cresterea e de 24,98 procente, iar la energia termica s-a inregistrat o majorare de 22,98 procente.

INS precizeaza ca alimentele care s-au scumpit cel mai mult in intervalul de referinta au fost zaharul, cu creşteri de 49,99 la suta, uleiul comestibil, care s-a scumpit cu 46,98 la suta, si cartofii, cu o majorare de pret de 42,83 la suta.

In sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 34,17 procente, apa, canal salubritate, cu scumpiri de 22,05 procente si transportul CFR, unde scumpirea e de 20,92 la suta. Singura ieftinire inregistrata in septembrie 2022, comparativ cu septembrie 2021, este la serviciile de telefonie.

Citeste  Obtine cele mai bune servicii de design web pentru a avea o afacere de succes

Luna trecuta, singurele produse alimentare care s-au ieftinit au fost fructele proaspete, pretul inregistrand un recul de 4,34 procente.

Rata anuala a inflatiei a urcat la 15,88 la suta in luna septembrie a acestui an, de la 15,32 procente in august.

Recomandari FMI privind inflatia

In lupta impotriva inflatiei, guvernele ar trebui sa continue sa isi reduca deficitele bugetare acumulate in timpul pandemiei si sa limiteze majorarile de cheltuieli numai la programele concentrate pe sprijinirea persoanelor defavorizate, recomanda Fondul Monetar International.

Potrivit FMI, trebuie evitate subventiile generalizate. Sprijinul acordat de guverne trebuie sa fie bine tintit si sa ajunga la cei care au cea mai mare nevoie de el. Astfel de masuri ar putea include reduceri la facturile de utilitati si alocatii pentru mesele de la scoala si transportul public, care sa fie limitate numai la gospodariile cu venituri reduse.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *