junior-rodriguez-tO9r7s7tqhE-unsplash
Stiri Economice de ultima ora

Care este rolul buiandrugilor in constructii?

Rezistenta constructiilor este data adesea de micile detalii, dintre care unele mai putin cunoscute. Un exemplu in acest sunt buiandrugii, elemente de constructii care au un rol deosebit de important, mai ales in cazul protectiei impotriva seismelor. Afla care este rolul buiandrugilor si de ce este important ca acestia sa existe in cadrul constructiilor, din urmatorul material.

Ce sunt buiandrugii?

Buiandrugii sunt elemente constructive folosite pentru intarirea zonelor care presupun un gol in structura de rezistenta, asa cum se intampla in cazul usilor si al ferestrelor. Atunci cand in structura exista un gol, problema se pune la distributia incarcarilor pe suprafata peretelui in care exista acel spatiu liber. Buiandrugii sunt elemente care preiau incarcarile la nivelul golului, transmitandu-le mai departe peretelui.

Daca in trecut buiandrugii erau realizati din lemn si erau incastrati la nivelul superior al golului de usi sau ferestre, in prezenti poti gasi buiandrugi la pret bun din beton, capabili sa preia in mod mult mai eficient incarcarile.

Citeste  Cursul valutar atinge cote maxime. Afla cat costa acum Euro.

Fara existenta buiandrugilor riscurile de cedare a constructiei sunt deosebit de mari, deoarece se poate produce fisurarea pe colturi a zonelor de gol, ca urmare a depasirii capacitatii portante a materialelor.

Astfel, in structura peretelui, chiar in partea de sus a golului, se va face o taiere in beton sau zidarie, de circa 25 cm stanga- dreapta, pentru a permite instalarea buiandrugului.

Este nevoie de o depasire efectiva a golului, tocmai pentru a permite buiandrugului sa descarce incarcarile la nivelul extremitatilor acestuia, astfel incat ele sa urmeze traseul corect de transmitere la placa de beton.

Buiadrugii in contextul cutremurelor

Buiandrugii sunt elemente cu adevarat necesare in caz de cutremur, mai ales datorita faptului ca, stim deja, zona usilor, a grinzilor si a ”triunghiului vietii”, sunt cele mai sigure. Pentru a intelege de ce usa este un loc bun sa te adapostesti de cutremur, trebuie sa analizam in detaliul modul de construire al acestor zone.

Goluri pentru usi sunt destabilizatoare pentru constructie, iar buiandrugul preia incarcarile si le transmite la placa de beton. In acelasi timp, daca vorbim despre zona superioara a peretelui, peste buiandrug, vom vedea ca orice material am folosi, acesta nu va sta pur si simplu suspendat. Este nevoie de un element constructiv care sa sustina aceste materiale, indiferent daca vorbim despre caramizi sau beton.

Citeste  Efectul Omicron : FMI revizuieste in jos previziunile de crestere globala

Astfel, buiandrugul este incastrat in perete, creand astfel o punte intre doua reazeme, reprezentate de cele doua extremitati ale golului de usa.

Privim asadar buiandrugul ca pe un element de armare, asa cum se intampla in cazul grinzilor. Din acest motiv buiandrugii sunt potrivit in cazul incarcarilor seismice, deoarece ei pot transmite mai usor incarcarile la placa si pot in acelasi timp sa sustina zona, astfel incat materialele sa nu cedeze in masa lor.

Din pacate, unele constructii nu au buiandrugi in structura sau au elemente care nu ofera rezistenta dorita. Este recomandata o analiza a locuintelor pentru a vedea daca acestea au sau nu buiandrugi, astfel incat sa stii daca te poti sau nu adaposti sub usa in caz de cutremur.

Buiadrugii si izolarea termica

Buiandrugii ajuta foarte mult si in ceea ce priveste izolarea termica, fiind stiut faptul ca golurile pentru usi si ferestre sunt punti termice cu potential de pierdere a caldurii. Alegerea unor buiandrugi din lemn sau caramida poate fi o optiune benefica pentru locuinta ta.

Citeste  Uniunea Europeană nu poate plăti datoriile Muntenegrului către China

Folosirea buiandrugilor este imperios necesara in constructii, asa ca ar trebui sa ai acest lucru in vedere indiferent daca achizitionezi o casa deja construita sau daca vrei sa construiesti una. De aceste elemente poate depinde siguranta si stabilitatea unei constructii, asa ca discuta cu inginerul proiectant despre acest lucru, cu constructorul sau cu echipa anagajata sa realizeze lucrari de amenajare a locuintei tale.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *