Variante legale de credite fara dobanda, exclus creditori privati, exclus amanet, se acorda fara garantii, minim de verificari si aprobare rapida.
De ce am discuta un asemenea subiect intr-un jurnal serios ca al nostru? Simplu, din doua motive. In primul rand, este un subiect serios, si exista o baza. In al doilea rand, pentru ca cititorii nostri trebuie sa stie cum sa se fereasca de ofertele false. De aceea, ca de obicei, aici prezentam informatii corecte si verificate.
In articolul de fata ne bazam pe analizele furnizate de aproape 10 ani de catre agentia independenta FondPro – Fonduri Proiecte condusa de catre Bogdan Paunica.
Credite bancare fara dobanda?
Asa ceva, pur si simplu, exista si nu exista. Imprmuturi clasice, acordate de catre banci, fara dobanzi, nu exista. Dar este ceva ce scapa de multe ori atentiei: formele alternative de finantare bancara.
La ce ne referim? La cardurile de credit. Multe din cardurile de credit bancare vin cu oferte speciale.
In primul rand, se ofera o perioada in care sumele retrase sau cheltuite in magazine nu genereaza dobanda. Cum se poate asa ceva? Clar: doar daca respectiva suma este rambursata integral in interiorul acelei perioade. Daca se intarzie chiar si o zi, se vor aplica dobanzile standard.
In al doilea rand, apar variantele de achzitii in rate fara dobanda. Acest sistem functioneaza doar in relatia dintre emitentul cardului si o retea de magazine partenere in program. De asemenea, regula de baza este: totul trebuie achitat fara vreo intarziere.
Si acum analiza: care este “chichita”? De ce ar oferi tocmai bancile credite fara dobanda?
Motivul numarul 1: fiecare card functioneaza cu anumite taxe de administrare, deci nu chiar totul este 100% gratis.
Motivul numarul 2: de cele mai multe ori, clientii nu se limiteaza la cheltuielile finantate “gratuit”. Fie intarzie, si atunci dobanzile sunt maricele, fie cheltuie mai mult, sau in afara retelelor de magazine partenere.
Motivul numarul 3: atragerea virarii salariului in contul respectivului card. Pentru banci, rulajul inseamna venit.
Credite nebancare cu dobanda zero
Am invatat sa ne ferim din principiu de creditele nebancare. Ar fi logic sa ne ferim si mai tare de orice credite fara dobanda de la IFN. Este bine sa fim precauti, dar ca in orice, exagerearea dauneaza. Un credit nebancar, oricat de lejer este la acordare, va fi intotdeauna mult mai costositor decat unul de la banca.
Da, dar exista si exceptii: IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) care acorda mici imprumuturi, pe perioade scurte, dar cu dobanda zero.
Vom veni mai jos cu lista selectiilor noastre, dar pana atunci, la fel ca la banci, ne vom intreba “De ce?”.
Motivul numarul 1: atragerea de clienti. Absolut toate ofertele de acest gen sunt valabile doar pentru o persoana care nu a mai luat vreodata credit de la acel IFN. De la al doilea imprumut incolo, totul este pe bani.
Motivul numarul 2: Si aici, la fek ca la cardurile bancare, orice zi de intarziere la rambursare face ca totul creditul sa fie taxat cu dibanda intreaga. Adica, nu va ganditi ca daca ati intarziat o zi, platiti dobanda doar pentru acea zi. Nu, veti avea de achitat dobanda intreaga pentru intreaga perioada pe care ati imprumutat banii, si la intreaga suma.
Si acum lista promisa:
Viva Credit: aprobare in 20 minute, maxim 2000 lei fara dobanda, perioada pana la 35 zile.
CreditFix: aprobare in 2 ore, pana la 3000 leifara dobanda, pe 62 de zile.
CreditPrime: aprobare in 2 minute, 1500 lei – 30 zile cu dobanda zero.
Ferratum: 2 ore, 1400 lei zero dobanda, 62 zile.
Deci, la ce trebuie sa fim atenti? 1. Intotdeauna apelati la credit cu virarea banilor pe card. La Ferratum de pilda, puteti ridica sumele si de la CEC. Da, dobanda este zero, comisioanele Ferratum sunt zero, dar CEC… CEC practica niste comisioane imense. Si 2. INTOTDEAUNA achitati integral si la timp. Altfel, un DAE la IFN-uri poate sa sara de 4000%.