Stiri Economice de ultima ora

Scandal in Canada: fabricantii de paine s-au inteles, in secret, sa vanda la acelasi pret

Una dintre cele mai mari firme canadiene din industria panificatiei a primit o amenda record: 50 de milioane de dolari canadieni pentru rolul jucat intr-o schema de fixare a pretului painii.

De asemenea, compania a fost plasata pe lista neagra a guvernului, ceea ce inseamna ca nu va putea livra la nicio institutie publica. Desi amenda e record, cea mai mare problema este patarea ireversibila a reputatiei.

Canada Bread Co Ltd, cumparata de Grupo Bimbo, in 2014, a pledat vinovat pentru patru capete de acuzare avand legatura cu fixarea artificiala a preturilor si incalcarea legilor anti-concurenta. Un inalt personaj din conducerea companiei a recunoscut ca s-a inteles cu principalul sau rival de pe piata – marea firma de panificatie din Canada, Weston Foods Inc –  sa mareasca simultan pretul la anumite tipuri de paine bagheta si feliata. Este vorba despre cea mai mare schema ilegala de fixare a pretului in istoria comertului retail din Canada. Intelegerea ilegala a asa-zisilor rivali din panificatie a dus la cresterea pretului painii de doua ori: in 2007 si in 2011, potrivit autoritatilor anti-trust din Canada.

Citeste  O veste buna pentru romani - dobanzile vor scadea considerabil.

Compania Weston a scapat ieftin. A obtinut imunitate in instanta, fiindca a cooperat pe deplin cu autoritatile de investigatie. Ramane insa cu reputatia grav afectata.

Canada Bread, pe langa amenda fara precedent in istoria Canadei (50 de milioane de dolari canadieni) a ajuns pe lista neagra a guvernului. Timp de 10 ani nu va obtine niciun contract public. Potrivit informatiilor publice, din 2008 Canada Bread furniza chifle, paine, produse de patiserie, dar si fructe si legume unor institutii avand legatura cu armata canadiana. Astfel, compania pierde contracte de sute de milioane de dolari canadieni.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!